A Balaton legmodernebb és legújabb kikötője

2024.07.05. 19:58

Egyediség, elegancia: átadták az Ypsilon Yacht Clubot Alsóörsön (képgaléria, videó)

Átadták a 300 férőhelyes kikötőt, illetve az Ypsilon Yacht Clubot (YYC) a községben pénteken. A Balaton legmodernebb és legújabb kikötője 5,5 hektáron helyezkedik el, a gasztronómiát a Gerendai Károly vállalkozó vezette Costes-csoport és Rácz Jenő sztárséf alakítja ki.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az átadáson, melynek házigazdája Sváby András televíziós műsorvezető, újságíró volt, beszédet mondott Bolgár György tulajdonos, Hebling Zsolt polgármester, Gerendai Károly vállalkozó, Rácz Jenő sztárséf és Dárdai Miklós kikötővezető.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A létesítmény a Balaton legmodernebb szolgáltatásait kínálja és kiemelkedően környezetkímélő. Az YYC és a Costes Group egy új étterem nyitásáról is megállapodott. A körpanorámás étterem Rácz Jenő Michelin-csillagos séf vezetésével indul majd, a balatoni hangulathoz illeszkedő, minőségi ételekkel, elérhető árakon. 

A kikötői beruházást az erre a projektre alapított YYC Kft. valósította meg, teljes egészében önerőből. Az építkezés 2022-ben indult, a kivitelezésénél alkalmazkodtak a balatoni élővilághoz. A klub a nevét az Y alakú belső öbölrészről kapta. – Alsóörs nagy hagyományokkal rendelkezik a hajózás, vitorlázás terén. Ehhez méltó módon járul hozzá a világszínvonalú kikötő, amely településünk büszkesége lett, hozzájárulva fejlődésünkhöz, jelentős gazdasági, turisztikai előnyeivel, hangsúlyozta Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere. – A természet, a hajózás, a balatoni életérzés, a kiemelkedő szolgáltatások, valamint a minőségi vendéglátás találkozik Alsóörsön. A hatalmas, tágas területek, a tóra kiterjedő horizont, a többhektáros park növényzete egyedi hangulatot kölcsönöz, mondta Janák Enikő az YYC képviseletében. 

A területen medencék, tenisz- és röplabdapálya, grillsarok, játszótér, parkolók is találhatók. A kikötő a hagyományos balatoni vitorlásokon túl a 40 lábnál nagyobb hajóknak és katamaránoknak is helyet ad, de alkalmas 65 elektromos hajó befogadására is, gyors áramvételezéssel. A kikötőhelyeket egyéni elszámolásos okosrendszerekkel szerelték fel, és a klub autóparkolójában is kiépítettek elektromos töltőket. A hajósok egymás között, csendes környezetben tölthetik el idejüket. Színvonalas hajószerviz is működik, 16 tonna teherbírású daruval. A kikötő területén a Costes Group pop-up büféje szolgálja ki az embereket. 

– A Rácz Jenő nevét viselő, körpanorámás étteremben lesznek majd házias, magyaros fogások, steakek, olaszos tészták, könnyű saláták. Cél, hogy a környék lakóinak is megfizethető, népszerű termékeket adjunk, de a Costesre jellemző színvonalon, fogalmazott a sztárséf. Gerendai Károly kiemelte, komplett gasztronómiai koncepció megvalósítása a cél. – Egy lazább, szélesebb közönséget célzó komplexumot álmodtunk meg, amelybe a bárzongoristás koktélbár, illetve a szendvicseket, süteményeket árusító kávézó is belefér. A partnerségnek azért is örülök, mert nagyra becsülöm a magánerős beruházást, a környezettudatos gondolkodást, mellyel illeszkednek a törékeny balatoni ökológiai környezetbe, vélekedett. 

Az étterem a zöld törekvéseket követi, fenntartható higiéniai megoldásokat, lebomló csomagolóanyagokat használnak. Tervezik, hogy a konyhai hulladékokat a helyszínen komposztálják és, az abból előállított bioműtrágyát a közeli parkban újrahasznosítják. Az energiaellátást megújuló energia biztosítja, ahogy a klub teljes területén. A kikötő építésekor a védett nádashoz nem nyúltak, nem terjeszkedtek közvetlenül a part mentén. A vízmozgás-előrejelzést hazai egyetemi kutatócsoportokkal együtt figyelték, hogy a helyi ökoszisztéma ne sérüljön sem az építkezésnél, sem az üzemeltetésnél. Az épületek energiaellátásáról napelemrendszer gondoskodik, a fűtést talajszondás hőszivattyúkkal valósítják meg, az épületek zöldteteje illeszkedik az északi part panorámájába. A kikötőhöz tartozik szervizépület is, mely természetvédelmi okokból a partszakasztól távolabb van. Sem innen, sem a parkolóból nem engedik vissza a vizet közvetlenül a tóba, az csak tisztítás után kerül a Balatonba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában