2015.11.15. 16:45
Újborral koccintottak a somlói borászok
Somlóvásárhely - Márton-napi menüvel, zenével és kulturális programokkal kísérve mutatták be az idei évjárat első borait a Somlón.
A háromnapos Márton-napi Újborfesztivált idén rendezték meg először a borvidéken, a hagyományteremtő szándékkal életre hívott kezdeményezéshez tizenöt pince csatlakozott. A borászatok önállóan szervezték a programokat, az újborok kóstolása mellett pincelátogatással, borbemutatóval, borkóstolóval, és olyan pincészet is volt, ahol tábortűzzel, a legtöbb helyszínen libazsíros kenyérrel és más borkorcsolyákkal is várták a vendégeket, sőt, akadt olyan borászat is, amely túrát szervezett. Pénteken és szombaton a bornibusz nevű jármű szállította a vendégeket a részt vevő pincészetek között, és a hegy látnivalóit és legendáit is megismerhették.
Fotó: Balogh Ákos
Bár a hagyományos somlói borok több időt kívánnak, idén korábban kezdődtek a szüretek, a legkorábbi fajta, az Irsai Olivér szedését már augusztus közepén megkezdték a borvidéken, november közepére az ebből készült újbor a legtöbb részt vevő pincénél kóstolható volt, mondta Bogdán József, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke. A borvidéken egyre többen kezdtek el foglalkozni a korai illatos fehér fajtákkal, így a zenit, a rizlingszilváni is megjelent a kínálatban, hívta fel a figyelmet az elnök, aki megjegyezte, az újborok között a borvidékre hagyományosan jellemző traminit és olaszrizlinget is megkóstolhatták már a vendégek. A pünkösd előtti szezonnyitótól mintegy tíz rendezvényt szerveztek idén a Somlón: a borturizmus fellendülését jelzi, hogy a látogatók száma minden korábbit felülmúlt.