Hírek

2014.05.08. 21:51

Életmentő szimatok - Kutyák a rák ellen

Csaknem száz százalékban felismerik a kutyák a tüdőrákot és a mellrákot már korai stádiumban is - mondta Scherr Gabriella, a „Kutyák a Rák Ellen az Életért Közhasznú Alapítvány” elnöke.

Kovács Erika

Évekkel ezelőtt amerikai és lengyel szakemberek kutyákat képeztek ki tüdő-, és mellrák felismerésére. Beteg és egészséges emberek által kilélegzett, speciális cső segítségével megkötött levegőmintákat vizsgáltak. A mintákban a tüdőráknál 99 százalékban, mellráknál 88 százalékban ismerték fel a kutyák a daganatot.

Scherr Gabriella az erről szóló tanulmány alapján eldöntötte: ő is ezt teszi kutyáival, mert a tüdőrák hazánkban a vezető halálokok egyike, ami korai stádiumban nem okoz panaszokat, nincsenek tünetei, ezért az emberek nem fordulnak időben orvoshoz. Évente közel tízezren halnak meg ebben, az időben felismert kór életmentő lehetne.

Gabriella egy tüdőgyógyásszal kezdett kísérletbe, amikor a felhasznált minták még kezeletlen, különböző stádiumú tüdőrákos betegektől, illetve egészséges személyektől származtak. A kísérletbe négy kutyát vontak be, közülük kettő képzett személykereső, kettő képzetlen fiatal kutya volt. Kísérleti eredményük megegyezett az amerikai kutatókéval.

Fotó: Scherr Gabriella

A külföldi és saját sikeres eredményeik alapján 2007-ben létrehozták  A Kutyák a Rák Ellen az Életért Közhasznú Alapítványt, hogy szervezetten segíthessenek a rák korai felismerésében alternatív módszerrel, ami olcsó, hozzáférhető. Szerintük a kilélegzett levegőben előforduló, betegséget jelző biomarkerek észlelésén alapuló új diagnosztikai módszer forradalmasíthatja a tüdőrák diagnosztikáját. A „kutyás” diagnosztika olcsóbb, és rövid idő alatt sokkal több minta vizsgálatát teszi lehetővé.

A betegségek diagnosztikájában terjedőben van ugyanis a biomarkerek kutatása, melyek a szervezetben zajló betegségek jelenlétére utalnak. Ennek egyik alternatívája a kilélegzett levegőben előforduló biomarkerek észlelése, melyek kimutatása történhet műszerekkel, illetve a kutyák kifinomult szaglásával.

- A módszerrel elérhető a korai diagnózis, és az időben elkezdett kezelés akár 3-4-szeresére is növelheti a túlélés esélyét – állítása szerint. Mint mondta, különösen fontos lenne ez az egyszerű diagnosztikai eljárás, napjainkban, mikor szóba került, hogy az előrehaladott stádiumban lévő betegek kezelését anyagiak hiányában nem folytatják, valamint azoknál is életmentő jelentőségű lehet, akiknél felfedezik ugyan, hogy a tüdejükben van valami elváltozás, ám az orvosok nem tudják pontosan megállapítani, hogy mi az, ugyanis az elhelyezkedésük és, vagy a méretük nem teszi lehetővé, hogy szövetmintát vegyenek belőle. Jól lehetne még alkalmazni továbbá olyan személyeknél, akiknél fizikai vagy pszichikai állapotuk miatt nem tudnak CT, MRI vizsgálatot végezni, például kórosan túlsúlyos emberekre, klausztrofóbiásokra.  Gabriella kiemelte: az orvosok hozzáállása munkájukhoz vegyes. Érthetetlen számára az eleve elutasító hozzáállás, hiszen azt mindenki elfogadja, hogy eltűnt személyek-, robbanószerek-, drogok-, csempészáruk keresésében pótolhatatlan és nélkülözhetetlen a kutyák szaglása. A betegségek jelzésében ugyanolyan hasznos lehet négylábú barátaink segítsége.

Fotó: Scherr Gabriella

Gabrielláék megfeszítetten dolgoznak azért, hogy betanított kutyáik az orvosok segítségére lehessenek, amihez hivatalosan igazolt, megbízható méréseken alapuló engedélyeztetési eljárásokat kell végezni az alapítványt működtető elszánt kutyakiképzőknek. Ez költséges, nagy türelmet, szívósságot követelő hosszú munka lesz, de ők bizakodóak.

Dr. Medgyasszay Balázs tüdőgyógyász főorvos, kijelentette: amíg az alapítvány nem tudja bizonyítani tudományosan eredményeit, amíg az nem kerül be az európai és az amerikai tüdőgyógyászati társaság protokolljába, addig nem jön szóba ez a vizsgálati módszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!