Hírek

2013.11.06. 11:00

Negyven éve énekelnek együtt

Ajka - Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte a Bányász Férfikórus a napokban.

Tóth B. Zsuzsa

A művelődési központban rendezett jubileumi ünnepségen Utassy István, a Humán és népjóléti bizottság elnöke köszöntőjében üdvözölte az ünnepelteken kívül a vendég kórusokat, a Városlődi Vegyeskart, az Ajkai Pedagógus Nőikart, a Forrás Nőikart, a Borostyán Férfikórust, valamint a Zeneiskola tanárait is. Mint emlékező beszédében elmondta, 1973. október 10-én, Magyar János gyógyszerész vezetésével megalakult a bányász férfikórus.

A szervezőmunkát kezdetben Léhman György, majd Oravecz Edit segítette. Magyar János karnagyot rövid időre Szabó Veronika követte, akitől a karmesteri pálcát 1987-ben dr. Lukáts Andrásné vette át. A kiemelkedő szakmai felkészültséggel rendelkező karnagy fokozatosan hangolta az énekkart a többszólamú kórusművekre, melynek 1990-re „Fesztiválkórus” minősítéssel beérett a gyümölcse.

- Kiváló fegyelem, muzikalitás, nemes hangzás, igényes műsorválasztás, az együtt éneklés öröme jellemezte, és jellemzi ma is a kórust. 1996-tól Adorján Renáta zongorakísérőként csatlakozott az énekkarhoz, majd Kanyáriné Grünwald Petrával átvették a karmesteri szerepet. Mivel mindketten hangszeren is játszanak, egymást váltva, magas színvonalon meg tudták oldani az énekkar zenei kíséretét. 2010-ben tevékenységüket Arany Fokozatra értékelték. 2013-ban megalakulásuk óta a legnagyobb szakmai elismerést a „Gálakórus” minősítést érték el sorolta az érdemeket Utassy István.

A Bányász Férfikórus fennállásának negyvenedik jubileumát ünnepelte a napokban (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)



A Kórus, az előadott művek tekintetében is nagy utat járt be a 40 év alatt. Kezdetben bányászdalokat, népdalokat énekeltek. Ahogy létszámban is, és szakmailag is erősödtek, bővült a repertoárjuk. Neves hazai és külföldi zeneszerzők műveit is biztonsággal tudják előadni, melyet kiegészítenek egyházzenei művekkel is. Szabadidejükből áldoznak a próbákra, és az évi 30-40 fellépésükre. Elismertségüket jelzi, hogy 2002-ben a legnépszerűbb civil szervezet elismerést nyerték el. Szinte minden testvérvárosunkban képviselték a magyar kultúrát, de megfordultak Olaszországban, Szlovákiában, a Vatikánban is. 1989-től több mint 10 díjat, oklevelet, elismerést szereztek.

A kórus megjelenésével, nevével, kohéziós erejével, szellemiségével, markáns kiállásával, alázattal szolgálja a bányász hagyományokat. Énekükkel azt sugallják, hogy akinek van kötődése a zenéhez, az énekhez az nem lesz agresszív, harmonikusabban éli az életét. A Bányász Férfikórusnak meghatározó szerepe van Ajka kulturális életében. Közszereplést vállalnak a Zenei Világnaptól kezdve, nemzeti ünnepeinken, bányász rendezvényeken, karácsonyi hangversenyeken, a magyarpolányi passiójátékokon. Az ünnepségen köszöntő beszédet mondott még Csaby Csaba nyugalmazott megyei KÓTA elnök és Kovács György alapító tag. Zongorán kísért Vörös Jánosné, szólót játszott Krápicz Balázs zeneiskolai növendék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!