Hírek

2012.09.24. 20:21

Kistérségek: csak a feladat marad

Veszprém – Annyi biztos, hogy nem maradhatnak ellátatlanul emberek, a szolgáltatásokat a jövőben is működtetni kell. A kérdés csak az, hogy miből és milyen formában.

Győrffy Árpád

Így fogalmazott Porga Gyula veszprémi polgármester, kistérségi elnök a veszprémi kistérségi társulás hétfői ülésén. A húsz település vezetője arra próbált választ keresni, hogy a többcélú kistérségi társulások megszűnése után hogyan végezzék az utóbbi években önkormányzati feladatként közösen működtetett szolgáltatásokat.

Ezek közül többet régebben egyes önkormányzatok még egyedül vagy kisebb társulásokban végeztek. Az utóbbi években azonban arra jutottak, hogy a családsegítést, házi segítségnyújtást, szociális étkeztetést, gyermekjóléti és védőnői szolgálatot, az anya-, gyermek- és csecsemővédelmet (iskolai-védőnői szolgálatot), belső ellenőrzést, központi orvosi ügyeletet, könyvtári feladatokat praktikusabb közösen végezni.

Többségében maga az "üzemméret" is optimálisabb volt, ráadásul még kiegészítő támogatásokat is kaptak a társulásért.

A jövőben egyes szolgáltatások állami kézbe kerülnek, de a többség továbbra is az önkormányzatoknál marad, melyekre kiegészítő támogatás már nem lesz.

Hagyományos önkormányzati társulásként, vagy az egyes feladatokra létrehozott szűkebb önkormányzati társulásokkal is végezhetik feladatukat. Végső esetben az önkormányzatoknak külön-külön kell ellátni azokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!