Hírek

2009.05.06. 02:29

Ahány város, annyi szokás

Feladatoldalról közelítjük meg a tanácsnokság kérdését. Semmi jelentősége annak, hogy az adott terület tanácsnoka milyen párthoz tartozik - közölte Balatonfüred polgármestere. Dr. Bóka Istvántól megtudtuk, az önkormányzatnak két tanácsnoka van, dr. Tihanyi László és Nagy Jenő személyében, egyikük sem tartozik a városvezetést adó fideszes többséghez.

Munkatársainktól

Alapvetően eltér tehát a füredi gyakorlat a veszprémitől. Míg a megyeszékhelyen a szocialisták a szervezeti és működési szabályzat (szmsz) módosítását kezdeményezik a tanácsnoki rendszer megváltoztatása miatt, addig a füredi ellenzéknek semmi baja ezzel. 

Bóka István
polgármester megindokolta, Tihanyi László orvoshoz, aki egyébként SZDSZ-es képviselő, a szakértelme okán tartozik az állami szívkórház jelenléte miatt bonyolult egészségügyi rendszer koordinációja, míg az MSZP-s Nagy Jenő vendéglátó-ipari szakemberként fogja össze a kiemelt jelentőséggel bíró idegenforgalmat.

Veszprémben egy tanácsnok a képviselői alapdíj 170 százalékát kapja, azaz bruttó 159 ezer forintot. Az a két képviselő viszont, aki emellett tagja egy bizottságnak és elnöke egy másiknak, az alapdíj 190 százalékára tarthat igényt, bruttó 177 ezer forintra. 

Füreden alacsonyabbak a képviselői honoráriumok, a tanácsnokok díjazása meg-egyezik a bizottsági elnökökével, bruttó 68 és 72 ezer forint közötti összeget kapnak.

Ajka városának tíz tanácsnoki helye van, abból jelenleg nyolc betöltött. Mint azt dr. Jáger László jegyzőtől megtudtuk, két tanácsnoki hely Horvátth Dániel és Takács Ferenc halála miatt betöltetlen. 

Az MSZP adja az ügyrendi, a pénzügyi, az ifjúsági, sport- és civil kapcsolatok tanácsnokát, a Fidesz a gazdasági és az oktatási tanácsnokot, az SZDSZ a művelődésit. A városfejlesztési, a művelődési és a padragkúti rész-önkormányzati tanácsnok nem kötődik párthoz. 

A tanácsnokok feladata rendeletben nincs ugyan szabályozva Ajkán, általános tevékenységük, hogy a bizottsági elnököket helyettesítsék távollétükben. A tiszteletdíjuk a képviselői honoráriummal együtt 148 ezer forint.

A tanácsnokság nem címet, hanem pluszfeladatot jelent. Ez a plusz bizonyos szempontból a bizottsági elnök fölé emeli a munkáját, amit legfőképpen az ügyek előkészítése, a lakossággal való kapcsolattartás jellemez - tudtuk meg dr. Hermann István önkormányzati képviselőtől, aki Pápa város képviselő-testületének első tanácsnoka volt az 1994-től 98-ig tartó ciklusban. 

Akkor az oktatás ügyeivel foglalkozott. Az ezt követő időszakban minden bizottsági elnökség egyben tanácsnoki címmel is járt. Pápán 2006-tól - takarékossági okokból - megszűnt a tanácsnoki cím. 

Minden bizottsági elnök szívesen vállalta a feladatot a néhány ezer forintos pluszpénz nélkül is tájékoztatott dr. Hermann István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!