Hírek

2009.02.06. 03:29

Nagy lépés előtt

<b>Berhida</b> - Tavasszal indulhat el a város központjának nagyszabású rehabilitációja, az önkormányzat és a magánszféra összefogásának eredményeként több mint egymilliárd forintból.

Szabó Péter Dániel

Berhidán a polgármesteri hivatallal szemben, a nemrég átadott üzletház szomszédságában jelentős beruházás valósulhat meg a közeljövőben. Egy magáncég, a Ber-Wal Kft. és a település önkormányzata ugyanis összefogott, hogy üzleti és városi érdekeket szem előtt tartva létrehozzák Berhida új központját.

- Közel három esztendeje, 2006 szeptemberében írtuk alá az első szerződést a városvezetéssel, azóta folyik az előkészítés. A tervek már elkészültek, öt épületet húzunk fel, amelyekben 31 lakás és tucatnyi üzlet kap majd helyet. 

Szerencsére nagy az érdeklődés, 12 lakás már elkelt, ezért a tervek is úgy készültek el, hogy az egyik épület tetőterében további öt lakás ki-alakítására is lehetőség nyílhat - mondta el kérdésünkre dr. Beéry Tamás, a beruházó Ber-Wal Kft. ügyvezetője.

Nemcsak a lakások iránt fokozott az érdeklődés. A nagyobb üzlethelyiségek jelentős részére már megkötötték az előbérleti szerződést, egy ezer négyzetméteres szupermarket mellett kávézó, cukrászda, pizzéria, virágbolt, kozmetika lesz majd az új városközpontban.

Nem is csoda, s ezt már Pergő Margit polgármester teszi hozzá, hiszen Berhidán a nyolcvanas évek, azaz a földrengés óta nem voltak jelentős beruházások, sem magán-, sem önkormányzati szinten. 

- Igény márpedig lenne rá, ezt az értékesítési adatok is bizonyítják, hiszen az emberek Várpalotára, Veszprémbe, Székesfehérvárra járnak dolgozni és vásárolni. Viszont azt is tudni kell, hogy a kisvárosi létnek megfelelően kell terveznünk, azaz nem csillogó-villogó, többemeletes plazát kell itt építeni, hanem a saját léptékünknek megfelelő központot igényes közparkkal, lakásokkal, üzletekkel - hangsúlyozta Pergő Margit.

A csaknem egymilliárd forintos beruházás költségvetése két részből áll össze. A 600 millió forintot meghaladó magántőke mellett pályázati forrásra is számít az önkormányzat. 

- Néhány héten belül várható döntés a Közép-dunántúli Operatív Programba be- adott, Berhida városközpont értékmegőrző rehabilitációja című pályázatunk ügyében. 

Bizakodó vagyok, mert előzetesen kiválónak, az önkormányzati és a magánszféra példaértékű összefogásaként értékelték a beadott anyagot. A 15 százalékos önrész, azaz 60 millió forint rendelkezésre áll, ezzel már előre terveztünk a költségvetésben. 

Egy magát városnak tartó településen, s én ilyennek tartom Berhidát is, kiemelt feladat a közterületek fejlesztése. Ezért állt az önkormányzat a Ber-Wal Kft. beruházása mellé, ami húzó-erő, hiszen hosszabb távon az egész környék rehabilitációját jelentheti - szögezte le a polgármester.

A megvalósulás azonban nem függ a pályázat sikerétől, ugyanakkor, jegyzi meg dr. Beéry Tamás, hatalmas könnyebbséget jelentene, ha például a 30 milliós közpark, a Lakat János tér, valamint a járdák, parkolóhelyek kialakítását nem a saját költségvetésükből kellene kigazdálkodni. 

- A finanszírozási szerződést már megkötöttük a bankkal, ideális esetben az idén tavasszal indulhat az építkezés, s másfél év múlva, azaz 2010 őszére készülhet el minden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!