Hétvége

2015.11.27. 14:43

Az Úr eljövetele

Heti vendégírónk Megyesi Ferenc káplán.

Napló

Pár nappal ezelőtt, egy kereskedelmi rádióban hallottam a következő mondatot: „Végre itt van advent!” Talán túlzott optimizmussal kaptam fel a fejemet, hiszen a következőkben pedig azt kezdték el tárgyalni a műsorvezetők, hogy végre van három vasárnap, amikor elmehetnek vásárolni; „Végre visszakaptuk a szabadságunkat!”

Ennyi lenne csupán advent lényege? A karácsonyi ajándékok beszerzése. Fényesen kivilágított adventi vásárokon múlatni az időt. Felkészülni, felkészíteni otthonainkat a család fogadására. Természetesen ezek is mind hozzátartoznak az adventi előkészülethez, de ha csak ezekre figyelünk, elveszítjük az igazi készület, az igazi várakozás lehetőségét.

Mi is valójában az advent?

Az adventi időszak a november 30-ához legközelebb eső vasárnappal kezdődik és karácsonyig tart. Ez az időszak a felkészülési idő a karácsony misztériumához. Az advent az imádság ideje, bűnbánati idő. Az Úr eljövetelét várják a hívő emberek. Eredete a IV. századra nyúlik vissza. VII. Gergely pápa határozta meg négyben az adventi vasárnapok számát. A katolikus egyházban az advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. A szentmise szövege is bűnbánatra int bennünket. A harmadik vasárnap liturgikus színe a rózsaszín, mert ez a vasárnap az örömé. Örömvasárnapon (gaudete vasárnapja) az Úr eljövetelének közelségét ünnepeljük.

Az adventi időszakban szokás koszorúkat készíteni a templomba és az otthonokba is, melyre négy gyertyát helyeznek. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. Kedves szokás, hogy a családokban a gyerekeket adventi kalendáriummal lepik meg. 

Ezeken kis ablakocskák jelzik a napokat, amelyek karácsonyig hátravannak, a gyermekek pedig naponta egy ablakot kinyitva átélhetik a várakozás örömét.

Az adventi időszak hív mindnyájunkat, hogy bűneink, szertelenségeink, kishitűségünk közepette meghalljuk az örömhírt: Jézus, az Úr jön közénk. Kivel mással készülhetnénk Jézus születésére, mint a Boldogságos Szűz Máriával? Az ő tiszteletére tartjuk mind a mai napig advent első vasárnapjától karácsony első napjáig mindennap hajnalban az úgynevezett hajnali miséket. Ezeket a miséket roraténak is nevezzük, bevezető szavai után: Rorate coeli de super (harmatozzatok egek onnan felülről). Így is felhívjuk figyelmünket az igazi várakozásra: mintegy bekapcsolódunk Szűz Mária várakozásába, hiszen az ő várakozása volt az első advent.
Végezetül álljon itt a költő szava, aki összefoglalja a nézőpontokat, amelyekkel adventre tekinthetünk:

Ürögdi Ferenc:
Minden Ádvent

Minden Ádvent kegyelem:
Vétkem jóvá tehetem.
Minden Ádvent vigalom:
Isten Úr viharon!
Minden Ádvent érkezés:
átölel egy drága kéz!
Minden Ádvent alkalom:
győzhetsz saját magadon!
Minden Ádvent ítélet:
Így kellene s így élek!
Minden Ádvent remegés:
Isten felé epedés!
Minden Ádvent ima is:
Uram, fogadj be ma is!
Minden Ádvent szeretet:
Betlehembe vezetett.
Köszönd meg hát a csodát:
A világ karácsonyát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!