Hétvége

2011.06.18. 12:22

Szeretik és olvassák a híreket

Pergő programkínálattal már hatodszor szervezte meg a héten Bonyhádon és Bikalon a megyei lapok kiadásával foglalkozó három vállalkozás Lapot a diákoknak, rövidítve Ladik címen az országos médiavetélkedőt.

Varga Ibolya

Első este már táncházba hívták a részt vevő gyerekeket az iskola atlétikai csarnokába, mely a maga nemében az országban a második legnagyobb, mint megtudtuk Ónodi Szabolcstól, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatójától. A cipőiről ismert német Salamander cég leányvállalata dolgozott itt korábban, de miután befejezték a termelést, feleslegessé vált az iskola szomszédságában felépített gyártócsarnokuk. Ezt vették meg és alakították atlétikai csarnokká. Ebbe az iskolába hatszáz gyerek jár, közülük háromszáz kollégista. A felvételhez nem előírás, hogy az evangélikus vallást gyakorolják. Érdekes, hogy az iskola diákjai közül négyen lettek később püspökök, közülük három katolikus, csak egy evangélikus.

 


 
- Idén először tart három napig a verseny - tájékoztatott Körtvélyesi Csaba, a verseny főszervezője. - Eddig, amikor kétnapos volt a verseny, gyakran előfordult, hogy a távolabbról érkező csapatok elkéstek, az utazás fáradalmait sem tudták kipihenni, máris a legjobb formába kellett lendülniük.
Kiadónk, a Pannon Lapok Társasága versenyzői négy megyét képviseltek: Veszprémen kívül Fejért, Vast és Zalát. A busz először Zalaegerszegen vette fel a Múzsák csapatot, Szombathelyen a KreaTeam szállt fel, a Radnóti Miklós Általános Iskola 7. a osztályának R@darok elnevezésű csapatát Balatonfüreden vettük fel. Ezután mentünk Székesfehérvárra a Tutajosokért. A mi csapatunk tagjai - Balogh Ákos, Jakab Viktor, Király Kamilla, Nagy Alexandra és Takács Luca - benéztek ugyan a táncházba és jól is érezték magukat, de nem maradtak túl sokáig, mert tanulmányozniuk kellett egy köteg újságot.

 

 

Az eligazításon mondták el dr. Hullerné Takács Ilonának, a felkészítő tanáruknak, hogy a verseny egy részében villámkérdések lesznek, melyekre az újságköteg átlapozása után tudják megadni a helyes válaszokat. A tanárnő természetesen kissé izgult, de csak egészséges mértékben, hiszen a csapat tagjai rutinos versenyzők, tanulmányi és sportvetélkedőkön egyaránt szép helyezésekkel erősbítették az iskola hírnevét. A gyerekektől megtudtuk, hogy nem kellett nagyon rábeszélni őket, hogy induljanak a Ladikon, hiszen a híreket szeretik, újságot - köztük a Naplót - rendszeresen olvasnak, sőt a lányok gyakran regényt is a kezükbe vesznek. Kamilla kivételével mindegyüket vonzza valamennyire a média világa, ő viszont pszichológus szeretne lenni. A négy másik diáknak még nincsenek ilyen határozott elképzeléseik a jövőről.

 

 

A versenyt magát Bikalon tartották, sokan még nem is hallottak erről a helyről, de az élménybirtokon eltöltött nap után szívesen visszajönnének. A reneszánsz stílusú park lovagteremében zajlott a döntő. A csapatokat a pólójuk színe alapján lehetett megkülönböztetni. Megyénknek a szürke jutott, kicsit irgykedtek is a gyerekek a délutáni hőségben a szerencsésebb, világos színt kifogó társaikra. Tanáruk a versenyt értékelő gondolataiba beleszőtte azt is, hogy a sötét színeket vegyék ki a színválasztékból, hiszen péládul a zöldnek is van négy-öt határozottan eltérő árnyalata, tehát vidámabb színekből is lehet tizenhetet összeválogatni.

 

 

Azt is javasolta, hogy a feladatok megoldására szánt időben legyen csend. A gyerekeknek nehéz feladatokat kellett megoldaniuk viszonylag rövid idő alatt, nem tudták megosztani a figyelmüket. A fürediek jól felkészültek és sikerült koncentrálniuk. A villámkérdések többségére jó választ adtak, rutinosan kérdeztek az interjúban, szellemesen fogalmaztak reneszánsz stílusban, és helyesen töltötték ki a nyelvhelyességi feladatokat is. A verseny után élvezettel nézték a madárbemutatót, melyen sólyom és fülesbagoly volt a főszereplő. Időnként csaknem súrolta a fejüket a madár lába, ez kellemes izgalmat váltott ki belőlük. Délután két-két csapat összevonásával hétpróbás vetélkedőn vettek részt. Ennek keretében kézművesfeladatokat oldottak meg, agyagoztak, hímeztek, nemezeltek. Egy másik helyen fűszernövényeket kellett felismerniük. Az ügyességi és sportfeladatok között régi harceszközöket próbáltak ki. Egy újabb helyszínen hangszereket kellett felismerniük és reneszánsz stílusú táncot tanultak. A hétpróba után lovasbemutatóra mentek a csapatok. Ezt követően értékelték a próbákat. A R@darok lánytagjait apróddá, a fiúkat lovaggá ütötték.

 


A bonyhádi kollégiumban tábortüzet gyújtottak, lampionokat eregettek. Több csapat tagjai között szövődtek barátságok, telefonszámot cseréltek. A hetedikesek, köztük a mi csapatunk is reménykedik, hogy jövőre ismét eljut a döntőbe és találkoznak. Ehhez csak készülniük kell.



A három kiadó országos médiavetélkedőjén ezúttal tizenhét csapat vett részt, melyek közül az egyik - a Pennarágók - a romániai Partiumban található Szatmár megyét képviselte. A mi csapatunk a középmezőnyben végzett, a nyolcadik helyen, de egészen addig egy-egy pont döntötte el a helyezést. Ennek a versenynek a fődíja 250 ezer forint, a második helyezett csapat 200 ezer forintot kap, a harmadik pedig 150 ezerrel gazdagodik. A kimagasló teljesítményeket különdíjjal jutalmazzák, a mi csapatunk és felkészítő tanáruk egyaránt két-két különdíjjal gazdagodott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!