Hétvége

2011.05.28. 06:41

Költők, festők a rács mögött

Akár a telt ház táblát is ki lehetne akasztani a veszprémi börtön ajtajára, ugyanis a tervezett 198 fogvatartott helyett jelenleg 278-an laknak a zárkákban. Nemcsak ez nehezíti a fegyőrök munkáját, hanem az is, hogy tavaly óta több "nehéz fiú" őrzéséről is gondoskodniuk kell.

Mátételki András

Közöttük van a Cozma-per első-, másod- és harmadrendű vádlottja, természetesen egymástól jól elkülönítve. Rájuk a legszigorúbb biztonsági szabályok vonatkoznak, ami többek között annyit jelent, hogy csak bilincselt kézzel léphetnek ki a zárkájukból. Ami az igazi szakmai kihívást jelenti, az a tárgyalásokra történő előállítás, ugyanis mindhármukat külön-külön két fegyőr kíséri. Többek között miattuk is, tavaly tizenöt százalékkal nőtt az előállítások száma az előző évhez képest. A személyzettől ez pluszmunkát kíván, amit részben szabadidőben váltanak meg, illetve túlórában fizetnek ki számukra.

- Intézményünk létszámbővülése kapcsán senki ne gondolja azt, hogy Veszprém megyében megugrott a bűnözés! - jelentette ki Németh Éva ezredes, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. - Csupán arról van szó, hogy országos szinten igyekszünk kiegyenlíteni a börtönök leterheltségét. Így kerültek hozzánk többek között Baranya, Zala és Fejér megyéből fogvatartottak. A zárkákba pluszágyakat tettünk, így már 135 százalékos az intézményünk kihasználtsága. A személyi állomány létszáma majdnem százszázalékos, a hiányzó álláshelyekre jelenleg nincs költségvetési fedezet, a hiányzók munkájának elvégzése többletterhet ró az állományra. A nagy leterheltség ellenére is kevesen mennek el tőlünk, évente csupán néhány munkatársunk válik meg tőlünk.

A parancsnok asszony hangsúlyozta, változatlanul az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik, hogy a bent- lakóknak munkát szerezzenek, hiszen gyorsabban, kevésbé feszülten telnek a napok, ha van bent mit csinálni. Ráadásul a fogvatartottak a minimálbér egyharmadát kapják kézhez, amit a tartásiköltség-hozzájárulás levonása után hazaküldhetnek, illetve vásárolhatnak belőle az intézet boltjában. Egy veszprémi kft.-vel már elkezdődtek a tárgyalások: a cég összeszerelési munkákat adna a raboknak. A tervek szerint ismét látunk majd fegyőrök társaságában fogvatartottakat seperni, szemetet szedni a városban. Jelenleg minden tizedik fogvatartottnak tudnak munkát adni, akik takarítanak, ételt osztanak, az udvart gondozzák és karbantartási munkákat végeznek.

- Rájuk egyáltalán nem jellemző, hogy fegyelmi vétséget követnének el, ugyanis megbecsülik, hogy dolgozhatnak. Kiváltságként élik meg ezt a lehetőséget, s tisztában vannak azzal, hogy hosszú a névsor a várólistán. A hasznos időtöltés mellett szeretnénk őket felkészíteni az életre: képesek legyenek közösségben helytállni, dolgozni, a pénzzel jól gazdálkodni, s ezzel családtagjaikat is segíteni. Vannak itt olyanok, akik huszon-, harmincéves koruk ellenére a börtönben ismerkednek meg a rendszeres munkával. Nálunk a bentlakók 60 százaléka előzetesben van, jogerős ítéletük után szállítják őket az úgynevezett letöltő intézetekbe, ahol általános és középiskolai tanulmányaikat folytathatják vagy szakmát tanulhatnak. Márciusban közös pályázatot nyújtottunk be a régió büntetés-végrehajtási intézeteivel többmilliós támogatásra, aminek célja az elítéltek képzése, szabadulás után pedig a munkába állításuk. Lényege, hogy az intézmények külön-külön, saját lehetőségeiken belül szakmát adjanak az elítélteknek. Nálunk festő, burkoló, parkgondozó szakmák jöhetnek szóba. Ezen túlmenően a program segítséget nyújt az álláskeresésben és a különböző képességfejlesztő tréningeket is tartalmazza. A veszprémi pártfogók közreműködésével tíz embernek heti három órában agressziókezelő tréninget indítottunk. Börtönünk pszichológusa pedig úgynevezett irodalomterápiás módszerrel igyekszik megoldani a bent élők gondjait.

A börtönben drogprevenciós körletet működtetnek, ahol speciális programokon keresztül szembesítik az ott lakókat a drogfogyasztás káros hatásaival. Egyesek a három hónapos "bentlakás" után igazolást kérnek, mert tévesen azt hiszik, hogy ezzel kiválthatják az úgynevezett elterelést, azaz nem állítják őket bíróság elé. A különleges, nyitott körlet lakóitól - ők átjárhatnak egymás zárkájába - havonta egyszer vizeletmintát vesznek. Még sosem akadt pozitív eredmény, ami azt igazolja, hogy nem jutottak hozzá törvénytelenül a szerhez. Az ezredes nevetve mesélte el, hogy sok évvel ezelőtt egy ilyen mintavétel után mindenkinél pozitív volt az eredmény - még az őröknél is! A megdöbbenés után gyorsan elővették az előző napi étlapot, s kiderült, mákos bukta volt a vacsora. Azóta semmilyen mákos ételt nem készítenek a veszprémi börtönben.

 

Németh Éva elmondta, hogy a bentlakók közül jelenleg is többen írogatnak verseket, rajzolnak és festenek. Az elmúlt négy évben közel 200 verset gyűjtöttek össze, amelyekből kiválasztják a legjobbakat, hogy benevezzenek a Cédrus Művészeti Alapítvány pályázatára. Ha nyernének, nyomtatásban megjelenhetnének a börtönlakók alkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!