Hétvége

2010.12.31. 07:11

Így látják az elmúlt esztendőt

Az ember ősidőktől meglévő igénye, hogy bizonyos időnként mérleget készítsen. Visszanézzen sikereire, kudarcaira, s elmondja, milyen remények sarkallják a továbbiakban. Hagyományainkhoz hűen mi is számvetésre kértük megyénk néhány polgárát. Ők mondják el, mire emlékeznek szívesen a lassan véget érő 2010-ből és mit terveznek 2011-re.

Munkatársainktól

Kováts Péter hegedűművész:

- Nem szoktam értékelni az életem történéseit, sem az elmúlt éveket, sem az úgynevezett "eredményeimet". Ha most mégis visszagondolok erre az évre, izgalmasnak és fordulatokban gazdagnak látom. Jó volt játszani a sok jó barátnak és zenekedvelőnek születésnapi ajándék koncertemen, melyet Vásáry Tamással adtunk, s jó volt érezni a töretlen bizalmat és szeretetet a Mendelssohn Kamarazenekar koncertjei iránt. Izgalmas volt együtt dolgozni csaknem 300 fiatal középiskolással a Brusznyai-koncerten, külföldi fesztiválra vinni az Auer Szimfonikusok lelkes muzsikusait, turnézni, tanítani több országban, részt venni az általunk készített Auer-film országos bemutatóján, zenénkkel segíteni a bajba jutott megyénkbelieken.

- Mindeközben aggodalommal élem mindennapjaimat: vajon mikor látja meg az emberiség, hogy a vesztébe rohan, hogy forrásait nem csak jó célok érdekében használja fel, hogy a gazdagodás a hitványsággal köt szövetséget? Táplálom hát magamban a hitet, reménykedem és bízom a gondviselésben s a végül talán felülkerekedő értelem erejében.

Miskey Tamás veszprémi tűzoltóparancsnok:

- Úgy gondolom: az idei év is megmutatta, hogy sosem pihenhetünk, folyamatosan fejleszteni kell tudásunkat, bővíteni technikai felszereléseinket, hiszen jelentősen nőtt a káresetek száma. A korábbi években 650-900 vonulásunk volt, idén lassan elérjük a kétezret! - mondja az alezredes.

- Mindenképpen kiemelném a májusi és augusztusi viharkárokat, a Jutasi úton történt paneltüzet és a tragikus vörösiszap-katasztrófát, ahol több tűzoltó kollégám megsérült. A sok munka mellett nagy öröm számomra, hogy a fenntartó veszprémi és a működési területünkön lévő számos önkormányzat, társulás, a tűzoltóság alapítványa, magánszemélyek, vállalkozások támogatásának köszönhetően a nyertes pályázatokkal fejleszteni tudtunk. Védőfelszereléseket és egy személygépkocsit szereztünk be, felújítottuk a tűzoltóság szertárát, év végén pedig megkaptuk a speciális erdőtűzoltó járművet. Biztos vagyok abban, hogy kollégáim és vezetőtársaim segítségével sem tudtunk volna ekkora sikereket elérni, ha a családom nem állna mellettem. A közelgő év vége más szempontból is különleges számomra, hiszen feleségemmel a napokban várjuk első babánk születését.

Németh Éva börtönparancsnok:

- Csakúgy, mint a korábbi években, idén sem történt rendkívüli esemény az intézetünkben: sem szökés, sem öngyilkosság nem fordult elő - mondja az ezredes asszony.

- Költségvetési szempontból viszont nehéz év áll mögöttünk, ettől függetlenül sikerült megoldani a személyzet és a fogvatartottak ellátását. Öt év után ismét szakmai ellenőrzést kaptunk: munkánkat eredményesnek és törvényesnek minősítették. Új feladat volt számunkra a Cozma-tárgyalásra a vádlottak előállítása, amelyet az intézet akciócsoportja hajtott végre szorosan együttműködve a rendőrséggel. Egy normál előállításhoz képest kétszer akkora létszámot és technikát vettünk igénybe. Gondot jelentett ebben az évben a tartósan magas, 250-300 fő közötti létszám elhelyezése, ezért újabb ágyakat tettünk be a zárkákba. Köszönettel tartozom a személyi állománynak, akik ebben a nehéz munkában részt vettek. A magam részéről ezt a támogatást férjem és gyerekeim kedvenc ételeiből készített finom ünnepi falatokkal és sok együtt töltött idővel köszöntem meg a családomnak.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Megyei Kórház főigazgatója:

- Nagyon küzdelmes év volt az idei, az elmúlt esztendőkben történt forráskivonások miatt várható volt, hogy az egészségügy nehéz helyzetbe kerül, ennek ellenére komoly problémák adódtak. Kisebb-nagyobb konfliktusok árán a megyei kórház túlélte az évet, országos viszonylatban is megőriztük az intézmény gazdasági egyensúlyát. Igazgatóként legfontosabb feladatom a kórház működtetése mellett a munkabéke megőrzése volt, ami sikerült. Rendkívül fontos, hogy a megyében politikai együttműködés mentén működik a kórház, ezt nem győzöm hangsúlyozni. Külön öröm, hogy valamennyi beadott pályázatunk támogatást nyert, így soha nem látott fejlesztés kezdődhet el a kórházban. A kormány ígéretet tett, hogy az ágazat prioritást élvez, végre elkezdődtek az egyeztetések is, úgyhogy látni az alagút végén a fényt.

- Intézményvezetőként már megszoktam, hogy az éves szabadságom jelentős részét nem tudom kihasználni, de azért egy kis pihenés jutott nekem is a két ünnep között. Az új évben újult erővel kezdem el a munkát.

Dr. Somogyi István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Közép-dunántúli Felügyelőségének igazgatója:

- Úgy érzem, mind szakmailag, mind a magánéletemben sikeres évet tudhatok magam mögött. A fogyasztóvédelem területén egyre inkább érvényesül a segítő szándék, melyet a mi megyénkben és régiónkban már évek óta gyakorolt a fogyasztóvédelmi hatóság. Ennek keretében részletesen tájékoztatjuk a vállalkozókat arról, hogy pontosan mit is várunk el tőlük, és közöljük a törvényi előírásokat is, pontos helymegjelöléssel, hiszen nem mindenki jogász Magyarországon. Ebben az évben is tartottunk felkészítő szakmai fórumokat, bemutató ellenőrzéseket, amelyeknek az a céljuk, hogy a gyakorlatban is lássák a vállalkozók, miként zajlik egy vizsgálat. Munkánk eredményeként csökkent a jogsértések száma, igazán kirívó esettel nem találkoztunk, az apróbb hiányosságokat pedig szinte azonnal pótolták. Családom is sikeres évet zárt, lányaim tanulmányaikban értek el szép eredményeket.

- Az új évtől azt kívánom, hogy a családomban és a munkahelyemen egyaránt maradjon meg ez a sikeres periódus, hogy tovább éljenek azok a kapcsolatok, melyeket kialakítottunk, s hogy egyre inkább tudatosuljon bennünk: mindenki fogyasztó valahol, a vállalkozók a tisztességes munkájukkal elismerést, gazdasági sikereket érjenek el.

Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Hegyközségi Borvidéki Tanács elnöke:

- Szakmai szempontból nem kényeztetett el minket ez az év, hiszen a szőlő sokkal kevesebb lett és a minősége sem mindig egyezett az elvárásainkkal. Ennek ellenére nincs ok aggodalomra, hiszen több munkával, odafigyeléssel remek borok lehetnek az idei évjáratúak. A családomban nagy változtások történtek. A lányom áprilisban férjhez ment, a fiam is megállapodott, nemrégen volt az eljegyzése. A fiam már két éve a családi gazdaságban dolgozik és készül arra, hogy néhány éven belül átvegye az irányítását. Természetesen segíteni fogok neki, amennyiben igényli. Idén ért még egy nagy megtiszteltetés: szülőfalum, Zánka alpolgármestere lettem, így remélem, még többet tehetek ezért a közösségért.

- Azt kívánom, hogy a jövő év időjárása kedvezzen jobban a szőlőnek, hogy fejlődjön Zánka, és egy kisgyermekkel bővüljön a családom. Utóbbi biztos, ezért már készülök arra, hogy jövőre gyakran rám bízzák az unokám sétáltatását, akire remélem, mindig tudok majd kell időt és figyelmet fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!