Véget ért a világverseny

2 órája

Női nagymesterként tért haza Gaál Zsóka a sakkolimpiáról

Befejeződött a 45. Sakkolimpia, amelynek Budapest, a BOK csarnok adott otthont. A nagyszabású eseményen világsztárok hada ült asztalhoz, Magyarország hat csapattal képviseltette magát, a női A válogatottat az ajkai Gaál Zsóka vezette.

Horváth Gábor

Női A csapatunk, a bal szélen Gaál Zsóka, 14. lett a budapesti sakkolimpián

Forrás: Facebook/Gaál Zsóka

A 17 éves ajkai kiválóság remekül szerepelt első táblásként, növelni tudta Élő-pontjai számát, egyben megszerezte 3. női nagymesteri normáját és második férfi nemzetközi mesteri normáját.

Gaál Zsóka tízszer ült asztalhoz az idei sakkolimpián és remek mérleggel zárt. Fotó: Facebook/Gaál Zsóka

– Elégedett vagyok az eredménnyel, ismerve a mögöttünk végzett csapatok erősségét, játékerejét. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Fodor Tamás szövetségi kapitány bizalmat szavazott nekem és a női csapat első tábláján szerepeltetett, így minden ország legerősebb játékosával mérkőzhettem meg – nyilatkozta Gaál Zsóka, aki két éve, Indiában szerepelt először sakkolimpián, akkor a negyedik táblán küzdött a nemzeti csapat sikeréért. Lapunknak elárulta: különleges érzés volt, hogy hazai rendezésű olimpián vehetett részt. – Ezen az eseményen nagyobb reflektorfény jutott ránk, ami növelte a motivációnkat, ugyanakkor nyomást is jelentett számunkra.

Ami az eredményeket illeti, Zsóka a 11 fordulóból csak egyet hagyott ki, a 10 partijából hatot megnyert, egyszer játszott döntetlent, háromszor kapott ki. – Az utolsó forduló előtt megszereztem a harmadik női nagymesteri normámat, és sikerült a második férfi nemzetközi mesteri normát is teljesítenem. Az olimpián Élő-pontszámaimhoz is tudtam gyűjteni 13 pontot, így október 1-jétől az értékszámom 2398 lesz.

Gaál Zsóka (Sentimento Ajka BSK) nagyon hálás a támogatásért, a felkészítésért és a szurkolásért. 

– Szeretném megköszönni edzőimnek, Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymestereknek a rengeteg segítséget, Nagy Gábor nagymesternek, szekundánsomnak a napi felkészítést, dr. Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológusomnak a támogatást, nagyon sokat jelent számomra Polgár Judit figyelme és erősítése. Hosszú évek óta segíti pályafutásomat Ajka Város Önkormányzata, igazán hálás vagyok érte. Köszönöm minden támogatómnak a segítséget. Külön köszönöm Vollár Attilának, a Bakony Erőmű Zrt. vezérigazgatójának a helyszíni szurkolást. Köszönöm a rengeteg biztató üzenetet az olimpia alatt – fogalmazott.

Női A válogattunk (Gaál Zsóka mellett Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Papp Petra és Lázárné Vajda Szidónia alkotta a csapatot) a 14. helyen végzett, ami az előzetes rangsort és a riválisok erősségét figyelembe véve remek eredménynek számít. Az aranyérmet India szerezte meg.

A férfiaknál szintén India lett a bajnok, a mieink A együttese tizenegyedikként végzett, itt szerepelt – Rapport Richárd, Lékó Péter, Berkes Ferenc és Gledura Benjámin társaságában – a Sentimento Ajka BSK játékosa, Szjugirov Szanan is.

A másik két ajkai sakkozó, Bánusz Tamás és Prohászka Péter a B válogatottal a 33. pozícióban zárt.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában