Úszás

2024.08.07. 14:00

Éhesek a sikerre Rasovszky Kristófék

Komoly célokkal vág neki a Balaton Úszó Klub Veszprém két csillaga a párizsi olimpia tíz kilométeres nyílt vízi számának, amit augusztus 9-én (péntek, 7.30 óra) rendezhetnek meg. Nem véletlen a feltételes mód, az eseménynek elméletileg otthont adó Szajna vízminősége a napokban ismét romlott; ez persze nem változtat azon, hogy Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid az esélyesek közé tartozik, az eredményhirdetéskor dobogóra állhatnak.

Király Ferenc

Talán mással kell(ene) kezdeni egy sportos témájú írást, ám a Szajna vize mostanság újra kétségeket ébreszt, így nem jelenthető ki biztosan, hogy az ötkarikás játékok veszprémi szempontból legfontosabb versenyére hol kerül sor. Hiába fürdött meg ugyanis nemrég – kvázi szimbolikusan – a vizében a francia főváros polgármestere, a megnyitóünnepségnek is otthont adó folyó esetében több triatlonos edzést töröltek, a férfiak viadalát pedig egy nappal el is halasztották. Később többen rosszul lettek, volt, akit kórházba is szállítottak, mert a házigazdák hiába költöttek előzetesen másfél milliárd eurót a folyó vizének tisztítására (abba ugyanis a közelmúlt esőzései jelentős mennyiségű szennyező anyagot mostak), hogy ott száz év után megint lehessen úszni és monstre seregszemléket tartani, egy baktérium szintje továbbra is a megengedettnél magasabb. Magyarán a környezetvédelmi óvintézkedések eddig nem hozták a kívánt paramétereket.

Rasovszky Kristófék nem a Szajnában edzenek 
Fotó: MTI/Koncz Márton

– Mi eztán is úgy készülünk, hogy a Szajnában lesz az erőpróba, de a vizében nem gyakorlunk, mivel azt a srácok egészségére nézve azért kockázatosnak tartjuk. Most nem tudjuk, hogy a határértékhez képest mit mutatnak a vizsgálatok, így az is lehet, hogy a versenyünket az utolsó pillanatban teszik át a kajak-kenu pályára – árulta el Szokolai László, a veszprémi műhely helyszínen tartózkodó vezetőedzője. Ennek a magyar küldöttséghez csak hétvégén csatlakozott Rasovszky nem igazán örülne, ő abban bízik, hogy a Szajnán lesz a megmérettetésük, mint ahogy abban is hisz, hogy nem lesz halasztásuk. Természetesen egészségre káros vízbe ő sem szívesen ugrana, vagyis reménykedik, hogy a szennyezettség a határérték alá süllyed. A vb-címvédő a párizsi olimpián 1500 méteres gyorsúszásban már egy bravúros negyedik helyet szerzett klubtársával addig is egy uszodában gyakorol. Az érthetően remek hangulatban lévő Betlehem a hétfői tréningen könnyítést kapott, ám kedden már volt két hat kilométeres edzésük, míg szerdán egy. Csütörtökön szintén vezényel nekik egyet Szokolai mester, aztán jön, aminek jönnie kell.

A világ nyílt vízi úszásának immáron meghatározó alakjai remek formában vannak (az idei Eb-n aranyérmes Dávidról ez Párizsban is kiderült, ahol az olimpiai ezüstérmes társa is szenzációs edzésidőket produkál), remélik, hogy ez a pénteki rajtig kitart. Ahogy arra is apellálnak, hogy jó napot fognak ki. Érzik, hogy a többiek figyelnek rájuk, de nem izgulnak, legfeljebb izgatottság van bennük. Igen, az átlagosnál nagyobb körülöttük a felhajtás, magasan van előttük a léc, de ezt maguknak, az eddigi sikereiknek köszönhetik. Ügyelnek arra, hogy a gondolataikat semmi se terelje el, bíznak magukban, miként az elvégzett munkában is. 

Minden helyzetre felkészültek, miközben főként magukra próbálnak figyelni, illetve a versenyükre koncentrálni. Az elsődleges cél, hogy teljesen kihajtsák magukat. Ha kihoznak magukból mindent, ott lehetnek a dobogón – ráadásul mindketten. Tudják, hogy nagy az elvárás velük szemben, a favoritok közé sorolják őket. Közölték, lehet, hogy a negyedik helyezéssel is elégedettek lesznek, de az is lehet, hogy a bronzéremmel sem. – Az élmezőnyben lesznek, ahol hat-nyolc induló között dőlhet el a medálok sorsa. Meggyőződésem, hogy a maximumot akarják majd kihozni a lehetőségeikből, de az olimpia bizony más műfaj, mint a többi verseny. A tét remélhetőleg jó dolgokat hoz ki belőlük, megsokszorozza az erejüket. A lényeg, hogy jól ússzanak, mert az pompás eredménnyel párosulhat – jegyezte meg a nemzetközi szaktekintély.

Szokolai László gyermekként olimpiai bajnok akart lenni, ám erre a sportolói képességei nem predesztinálták. A rendkívül motivált tanítványai „megugorhatják" ezt az akadályt. Nem lesz könnyű, de nekik sikerülhet: felérhetnek a csúcsra.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!