Teszt és verseny

2024.08.11. 16:05

Az Európa-kupa éllovasa nyerte a 21. HunGarian Baját

Tesztnek és versenynek is kiváló volt a 21. HunGarian Baja. A Várpalota környéki Európa-kupa-futamra a világ számos országából érkeztek versenyzők, hogy igazán változatos körülmények között tegyék próbára magukat és versenygépeiket.

Veol.hu

Nani Roma tesztelni jött Magyarországra, ezért eredménye a 2025-ös Ford Raptorral nem számított bele az összetett értékelésbe, azonban teljesítményével abszolút az élen járt. Csodájára jártak annak, ahogyan a spanyol bajnok a sivatagi kalandra, a Dakarra készülő új technikát terelgette.

Fotó: HunGarian Baja Média

A Joao Ferreira–Filipe Palmeiro és a Mini alkotta trió végig magabiztosan uralta a terepet, és 2022-es harmadik helyét most győzelemre cserélte. Ez várható volt, mert a minis kettős folyamatosan fülig érő szájjal versenyzett, és imádta a változatos vonalvezetésű, buckás és gyors szakaszokat. Ezzel az abszolút elsőséggel a portugál páros az Európa-kupa értékelésében tovább növelte előnyét.

Fotó: HunGarian Baja Média

A harmadik helyre Grajek Wlodzimierzék léptek fel, miután az első napi dobogós Francisco Barretóékat diszkvalifikálták nem megengedett szervizelés miatt. A legjobb magyar a Lónyai Pál–Tóth György duó lett, Porschéval, ők a hatodik idővel érkeztek a célba.

Fotó: HunGarian Baja Média

– Jó volt, élveztük az autót és a jó időt. Jó élményekkel és élményekkel fejeztük be a versenyt. Sok néző volt a pályák szélén, boldogok vagyunk. Igazán jó teszt volt ez a verseny az új autónak, a Ford Raptor T1+-nak, jól is működött. Tovább kell fejlődnünk – mondta a verseny után a Nani Roma–Alex Haro páros (Ford M-Sport).

Mini John Cooper Works Rally Plus: „Ma a tegnapi pályán mentünk végig az ellenkező irányban, csak ma több kilométert autóztunk. Annyira nyomtuk, amennyire tudtuk, azonban annyira nem tudtunk menni, mint Nani, aki ma szupergyors volt. Az Európa-kupában ez nem rossz eredmény, de ezt a versenyt azért meg szerettük volna nyerni. Tovább kell dolgoznunk, hogy tartsuk magunkat a versenyben  nyilatkozta Joao Ferreira és Filipe Palmeiro az X-Raid Mini JCW Teamtől.

Fotó: HunGarian Baja Média
Fotó: HunGarian Baja Média

Magyar eredmények

– Nagyon boldog vagyok, jó munkát végeztünk, jól versenyeztünk. Itt vagyunk a sokkal nagyobb költségvetésű csapatok között, örülünk – árulta el a Lónyai Pál–Tóth György kettős (LP Racing Kft.).

Molnár Balázs és Molnár Gabriella az M1 Autó- és Motorsport Egyesülettől így nyilatkozott: – Az autó nagyon jól vizsgázott az első versenyén, boldogok vagyunk. Nagyon élveztük a versenyt. 

– Az utolsó szakasz tetszett nekünk a legjobban. Tegnap megvolt az első defektünk és az első kerékcsere is, ami kicsit kizökkentett minket. A legnehezebb tegnap este volt, amikor sötétben, porban kellett menni az erdőben. Mentünk volna tovább, de most ez van. Még tanuljuk ezt az egészet, ez az első idényünk – árulta el Liszi Norbert és Kapitány Dorottya, ugyancsak az M1 Autó- és Motorsport Egyesület tagjai.

Kánnár Szilárd és Béres Dávid  szerint ha nincs a tegnapi defekt, jó idejük lett volna. – Az ötvenedik kilométernél mondtam is Dávidnak, hogy nem fékezünk, nem megyünk úgy be a kanyarokba, nem fékezünk ki. Sajnos ma csak a neutrális zónáig jutottunk – tette hozzá Szilárd, a Garilla Racing Kft. versenyzője.

A 21. HunGarian Baja végeredménye:

1. Nani Roma–Alex Haro, Ford Raptor (4:02:58,1 óra)

2. Joao Ferreira–Filipe Palmeiro, Mini John Cooper Works R.P. (+01:36,4 perc)

3. Grajek Wlodzimierz–Michal Goleniewski, Toyota (+23:15,3 perc)

…7. Lónyai Pál–Tóth György, LPR Porsche Macan (+41:04,9 perc)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!