Kézilabda NB I

2024.07.20. 11:21

Minden a helyére kerülhet

A holt idényben hét játékosától elköszönt tópartiak – a híveiknek örömet szerezve – azon lennének, hogy a végelszámoláskor a középmezőny elején érjenek célba és a jó szellemű kollektívájuk csapatként funkcionáljon.

Király Ferenc

Komoly változások történtek nyáron a kézilabda NB I-ben tavasszal nyolcadik helyen zárt Balatonfüredi KSE-nél, ahol az eddig sportigazgatóként a helyi akadémián is dolgozott Kis Ákos lett a vezetőedző. A klub korábbi sportolója a bajnoki rajtig egy ütőképes közösség, egy versenyképes keret kialakításán fáradozik. 

Fotó: Király Ferenc

Ha abból indulunk ki, hogy a fürediek az elmúlt években voltak harmadikak, negyedikek, ötödikek és hatodikak a hazai élvonalban, a legutóbbi nyolcadik helyezésüket nem tehetik ki az ablakba, alighanem ennek is volt tulajdonítható, hogy a műhely és a György László-Imre Vilmos edzőkettős útjai négy szezon után elváltak. Tragédiaként persze nem kell kezelni ezen szereplésüket, ám a klub körül bábáskodok amondók voltak: a mutatottnál több van a társaságban. 

Az együttes nemrég jelentős vérátömlesztésen esett át, hiszen elbúcsúztak a kapus Bősz Dánieltől (a Győri ETO UNI KC-hoz igazolt), a beálló Szűcs Bencétől (US Dunkerque, francia), három további poszttársától, Kemény Lászlótól (PLER-Budapest), a szlovén Domen Sikosek Pelkotol és Dénes Jánostól, illetve a szerb és bosnyák jobbátlövőjüktől, Milan Gosztovicstól és Dejan Malinovictól. A képzeletbeli mérleg másik serpenyőjébe kerül a PLER-től érkezett Simotics Mátyás, a 24 éves beálló az NB I előző góllövőlistáján nyolcadik lett, míg a posztján a legeredményesebbnek bizonyult. Demény Xavér a NEKÁ-tól tette át a székhelyét a Balaton északi partjára, a 25 éves hálóőr a legutóbbi idényben 191 lövést hárított, 32 százalékos hatékonysággal állta útját a kapujára tartó lövéseknek, aminél csak egy teljesítmény volt jobb a mezőnyben. Sikerült szerződtetni Melnyicsuk Viktort is, a vármegyeszékhelyünkön is megfordult 22 éves irányító tavasszal a Carbonex-Komlót erősítette. A fürediek keretéhez hamarosan az orosz Denis Vasilev is csatlakozik, a 30 éves beálló az északmacedón RK Eurofarm Pelistertől jön, a 25 éves jobbátlövő, a szlovén Tim Rozman pedig az osztrák UHK Krems-től. Mellettük helyi akadémisták is „dörömbölnek” a nagycsapat öltözőjének ajtaján.

Fotó: Király Ferenc

– Örülök, és egyúttal megtiszteltetésnek tartom, hogy felkérést kaptam az alakulat irányítására. Valahol ugyanis magaménak is érzem a jól felépített és régóta remekül működő füredi klubot, jó érzés, hogy mára nevünk van a kontinensen, arculattal, miközben komoly szakmai háttérrel is rendelkezünk – mondta Kis Ákos, aki mostanáig szakmai igazgatóként és mint az NB II-es gárda vezetőedzője is tevékenykedett. – Mivel az itteni kézilabdaéletet egészében szemlélem, örömmel vettem, miszerint találtunk olyan megoldást, hogy a felnőttkör irányítását összeegyeztethetem az akadémián végzett munkámmal. A szálak például ott kapcsolódnak össze, mikor a fiatal tehetségeinknek bemutatkozási lehetőséget kívánunk biztosítani a legjobbak között, ahol idővel meghatározó emberek lehetnek. Azon vagyunk, hogy létrehozzunk egy versenyképes keretet, amivel jól lehet együtt dolgozni.

A BKSE ezúttal is egy tartalmas felkészülést akar maga mögött tudni.

 A napokban indult tréningjeik során mindenki igyekezett minél gyorsabban felvenni a ritmust, miközben alkalmazkodtak az új tréner gyakorlásainak hangulatához. A cél tiszta és világos: a kereten belül egység teremtődjön, egyénileg és közösségként is megmutassák, hogy mire képesek. Mivel mindenki alárendeli magát a közös érdekeknek, idővel minden a helyére kerülhet, a keményen dolgozó kézilabdázók a bajnoki rajtig eljuthatnak a tervezett folyamatok végére. A szakmai stáb az építkezés során fejlesztheti, képezheti a tanítványokat, miközben azzal mindenki tisztában van, hogy a csapatépítés nagy kihívás, nehéz és időigényes munka. Az erőgyűjtés első fázisáról ketten hiányoznak, igazoltan, miután Bóka Bendegúz a magyar, míg Tadej Kljun a szlovén nemzeti gárdát erősítheti a közelgő párizsi olimpián, mindketten a válogatottjukkal készülnek. Az új szakvezető arról is szót ejtett, hogy nemrég súlyos, hosszan tartó betegség után elhunyt a csapatorvosuk, dr. Csordás József, aki 2008-tól látta el ebbéli feladatát a klubban. 

– Nála segítőkészebb emberrel nem igazán találkoztam, régóta ismertük egymást, nagyon jó volt a kapcsolatunk. Egyelőre pótolhatatlannak tűnik az elvesztése, mert a felnőttek mellett a füredi utánpótlás orvos-egészségügyi hátterét szervezte, de irányította és felügyelte a klub sportterápiás munkatársainak napi munkáját is. Az elvesztése után a hajdani játékosunk, Szöllősi Bence lesz a csapatorvosunk.

Fotó: Király Ferenc

A tréner közölte: a felkészülésük jelentős része Füreden zajlik majd, s már lekötöttek fél tucatnál is több tesztmérkőzést, amik arra is jók lesznek, hogy a rajtig kijavítsák a felmerülő hibákat. Egy hónap múlva pedig egy négycsapatos nemzetközi torna házigazdái lesznek. A fürediek szerint reális célnak tűnik, hogy – egy egységes gárda kialakítása mellett – jövőre a harmadik-hatodik hely környékén zárjanak. Persze tisztában vannak azzal, hogy vagy fél tucat hasonló képességű ellenfél pályázik az említett besorolásra. Egyelőre még Kis Ákosban is vannak kérdőjelek, ha más nem, hogy a fontos védőpozíciókban miként teljesítenek, de hisz abban, hogy az egységgel, az akarattal és az öltözői légkörrel is elégedett lesz majd, mint ahogy a játékosok is küzdenek majd egymásért. Egy végsőkig küzdő, teljes intenzitással játszó, sikerre éhes füredi csapat megfelelhet az elvárásoknak, az erős mezőnyben sok borsot törhet a riválisok orra alá.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában