Komoly feladat előtt áll a versenybíró

2024.07.24. 11:56

Balatonfüredi szakember a párizsi olimpián

Fontos feladatot kapott az olimpiai vitorlás versenyeken Böröcz Bence, aki versenybírói feladatot lát el. Böröcz a Balatonfüredi Yacht Club ifjúsági versenyzőcsapatában nőtt fel. Versenyszervezői és -rendezői tevékenységét gyerekként, a Szepezd Kupa utánpótlás versenyek évenkénti lebonyolításával kezdte. Tizennyolc évesen a Magyar Vitorlás Szövetség minősített versenyrendezője és -bírója volt.

Veol.hu

2012-ben – az akkor már több éve versenybíráskodással foglalkozó Böröcz Bence – a legfiatalabb szakemberként kapott nemzetközi versenybírói kinevezést. Azóta World Sailing (korábbi nevén: Nemzetközi Vitorlás Szövetség) versenybírójaként tevékenykedik.

Fokozatosan kapott és vállalt egyre nagyobb feladatokat. Számos ifjúsági osztály világ- és Európa-bajnokságán bíráskodott. A 2013. évi Balaton Laser Worlds óta dolgozik együtt a Laser (azóta ILCA) osztállyal is. 2014-ben a WS meghívta a nancsingi ifjúsági olimpiára, 2016-ban a riói paralimpiai játékokra. 2018 őszén a világ vezető versenybíróinak szűk körébe sorolták. A 2018-es aarhusi összevont kvótaszerző vébén a finn osztály vezetőbírója, a Laser osztály 2019-es kvalifikációs világbajnokságán Szakaiminatóban a versenybíróság elnöke volt. A World Sailing a Racing Rules Committee (Versenyszabály Bizottság) tagjának választotta.

Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition
Tokióban is ott volt Böröcz Bence
Fotó: Sailing Energy

Szakmai felkészültségét elismerve, bevonták a World Sailing Q&A (Question & Answer, azaz a Kérdések és Feleletek) Munkacsoportjába, amely jelentős segítséget nyújt a nemzetközi tisztségviselők számára a szabályok egységes alkalmazásában. A világ nemzetközi vitorlás versenybírói, döntőbírói, versenyrendezői és felmérői ide küldhetik be szabályértelmezési kérdéseiket, az azokra adott válaszok pedig később hivatalos szabályértelmezéseket vagy szabályváltozásokat is vonhatnak maguk után. A bizottság tagjait a világ legjobban képzett szakemberei közül választják ki úgy, hogy a vegyes társaságban a lehető legtöbb nézőpont, valamint különleges szakértelem és tudás egyesüljön.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában