Atlétikai bajnokság

2023.10.06. 13:22

Speciális sportolók versenyeztek Pápán

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség a Pápai Sportcentrumban rendezte meg regionális atlétikai bajnokságát. Az őszi versenyidény utolsó megmérettetésén a házigazda Balla DSE mellett Szolnok, Sopron, Tiszakécske és Tiszaföldvár sportolói vetélkedtek egymással.

Haraszti Gábor

Idén utoljára versenyeztek a speciális atléták Fotó: Haraszti Gábor

A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban. A Speciális Olimpia alapelve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy ezek az emberek is képesek – megfelelő segítséggel – tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, és ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket – a munkában, az emberi kapcsolatokban, a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is. 

Fotó: Haraszti Gábor

Napjainkban mintegy kétszáz országban, 6,5 millió értelmi fogyatékossággal élő sportoló harminc téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez. A mozgalom égisze alatt Pápán rendszeresen tartanak versenyeket, az idei atlétikaszezon a Pápai Sportcentrumban rendezett regionális bajnoksággal ért véget.

Fotó: Haraszti Gábor

– 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méter síkfutás, 400 méter gyaloglás, 4×100 méteres váltó, valamint távolugrás, súlylökés, minigerely-hajítás szerepelt a versenyszámok között – mondta el Szautner Mihály, a szövetség szakágvezetője. – Egy versenyző egy futó-, egy ügyességi versenyszámban és a váltóban indulhatott. A pápai atléták kiválóan szerepeltek, hiszen végül húsz alkalommal szólították őket a dobogó valamely fokára.

Fotó: Haraszti Gábor

A szakágvezető elmondta, a teremszezon október 7-én indul, a jövő év egyik legfontosabb célja, hogy a 2025-ös torinói téli világjátékokra készülő floorballcsapatban minél több pápai sportoló kapjon helyet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában