Hirdetés

2 órája

Csináld magad gipszkartonozás: Útmutató lépésről lépésre

PR cikk

A gipszkartonozás kiváló megoldás otthoni felújításokhoz, hiszen egyszerűen kezelhető, viszonylag olcsó és könnyen szerelhető anyag. Akár válaszfalak, akár álmennyezetek kialakításáról van szó, egy kis tervezéssel és odafigyeléssel bárki meg tudja valósítani házilag. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a gipszkarton szerelés folyamatát, a különböző gipszkarton profil fajták használatát.

 

A gipszkartonozás előnyei és szükséges eszközök

A gipszkarton egy könnyű anyag, amelyet elsősorban belső falak és mennyezetek burkolására használnak. Előnyei közé tartozik a gyors és tiszta munkavégzés, valamint az, hogy viszonylag alacsony költségvetésből is látványos eredményt érhetünk el. Gipszkartonozás házilag is kivitelezhető, de fontos, hogy a megfelelő eszközökkel és anyagokkal dolgozzunk. Az alapvető felszerelések a következők: gipszkarton lapok; gipszkarton profilok (CW és UW típusok); fúró, csavarhúzó; gipszkarton csavarok; gipszkarton profil függesztő; vízszintező, mérőszalag.

A gipszkarton profilok szerepe

 

A gipszkarton lapok rögzítéséhez elengedhetetlenek a megfelelő gipszkarton profilok, amelyek a falvázat alkotják. Ezek biztosítják a stabil szerkezetet, amelyre felkerül a burkolat. A két fő profilfajta a CW és UW profil. A CW profil függőleges, míg az UW profil vízszintes elhelyezésre szolgál. A gipszkarton profil méretek változatosak, de a leggyakrabban használt profilméretek 50 mm, 75 mm és 100 mm szélesek. Az egyes profilok kiválasztása attól függ, hogy milyen terhelésnek lesznek kitéve, illetve milyen típusú szerkezetet szeretnénk kialakítani.

Gipszkartonozás lépésről lépésre

1) Tervezés és mérés
Az első lépés, hogy pontosan meghatározzuk, hová szeretnénk a gipszkarton falakat, és ennek megfelelően készítsük elő a terepet. Mérjünk pontosan, hogy a profilokat és lapokat a megfelelő méretekben vágjuk le. Ne felejtsük el figyelembe venni az ajtók, ablakok helyét, ha van ilyen.

2) Gipszkarton profil szerelés
A gipszkarton profil szerelés során először a vízszintes UW profilokat kell rögzíteni a padlóra és a mennyezetre. Ezek adják a keretet a szerkezethez. Ezt követően a függőleges CW profilokat rögzítjük, amelyeket a vízszintes profilokhoz csavarozunk. Itt jön képbe a gipszkarton profil függesztő, amely segít stabilan rögzíteni a mennyezethez a profilokat. Fontos, hogy a profilok pontosan függőlegesen álljanak, ezt vízmértékkel ellenőrizzük.

3) Gipszkarton lapok rögzítése
Miután a profilváz elkészült, következhet a gipszkarton lapok felhelyezése. A lapokat speciális gipszkarton csavarokkal rögzítjük a profilokhoz. Ügyeljünk arra, hogy a csavarokat ne húzzuk túl szorosra, mert az károsíthatja a lapokat. Az illesztéseknél ragasztószalaggal erősítsük meg a lapokat, hogy a későbbiekben elkerüljük a repedések kialakulását.

Tippek és tanácsok

  • Gipszkarton profil fajták kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe a tervezett szerkezet típusát és terhelését.
  • A gipszkarton profil méretek megfelelő kiválasztása kulcsfontosságú a stabilitás szempontjából.
  • A profilok rögzítésekor mindig ellenőrizzük a vízszintes és függőleges helyzetet.
  • A gipszkartonozás során használt csavarok mérete és elhelyezése is fontos a tartósság szempontjából.
  • Ha álmennyezetet szeretnénk készíteni, különösen figyeljünk a gipszkarton profil függesztő helyes rögzítésére.

Lang Építőanyag Kereskedés Veszprém

Kapcsolat

Cím: 8411 Veszprém-Kádárta, Győri út 1.

Tel.: +36 88 458 500

Email: [email protected]

Nyitvatartás:

H - P: 7:00-16:00 óráig

Szo: 7:00-12:00 óráig


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában