Átverés

2 órája

Minél sürgetőbb egy hívás, annál gyanúsabb

Ne kapkodjon, gondolja át alaposan, hogy mit is kérnek valójában!

Veol.hu

Fotó: Pixabay illusztráció

Egy 69 éves, Pápa környéki nyugdíjast hívott fel egy magát banki ügyintézőnek kiadó nő, és arról tájékoztatta, hogy számláján nagy értékű gyanús tranzakciót észleltek. Miután a sértett közölte, hogy ezt nem ő kezdeményezte, a segítőkész ügyintéző kérte, hogy kövesse az utasításait, hogy elkerüljék a további károkat. Az informatikában teljesen járatlan hölgy fenntartások nélkül követte a számára teljesen érthetetlen utasításokat, amelynek végén azt a tájékoztatást kapta, hogy a számláját ért támadást sikeresen elhárította. A hívás megszakítását követően a sértett azt vette észre, hogy nem tud belépni netbanki felületére, ezért személyesen kereste fel számlavezető bankját. Ott azt a tájékoztatást kapta, hogy két ismeretlen magánszemély számlájára elutalt összesen 8 millió forintot. A bankfiókból egyből a rendőrségre vezetett az útja, ahol feljelentést tett.

Ha bankszámláját ért támadásra hivatkozva telefonon keresik, soha ne adjon ki semmilyen információt a hívónak, és ne is hajtson végre kérésére semmilyen műveletet az okoseszközén!

Mindig szakítsa meg a hívást, majd számlavezető bankjának hivatalosan közzétett telefonszámán, visszahívással győződjön meg annak valóságtartalmáról - írja a police.hu.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!