Hagyományőrzés

3 órája

Öltések közelről – Nagyítóval mutatjuk a csodás bakonyi, Balaton-felvidéki hímzéseket (videó)

Öltsd újra a helyit! címmel láthatjuk Zircen a Bakonyi Hímzőkör alkotásait. Több olyan munkát is, ami régi, múzeumban őrzött darabok újraalkotása, újrahímzése, pontos lemásolása sok kis öltéssel. Egyenesen a Bakonyi Hímzőkörtől!

Rimányi Zita

Akár egészen közelről is érdemes megnézni az apró öltéseket. A zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban láthatunk most bakonyi fehérhímzést, Balaton-felvidéki hímzéseket és mintákat Olaszfaluból, Taliándörögdről.  

Bakonyi fehérhímzés a Bakonyi Hímzőkör zirci kiállításán 
Bakonyi fehérhímzés a Bakonyi Hímzőkör zirci kiállításán 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kiállítottak többek közt asztalközépre való, hímzett textilt, kalácsnak, diónak, fonalnak való, szépen díszített zsákot, jegykendőt, integetőkendőt.

Kalácsnak való zsák kihímezve a Bakonyi Hímzőkör zirci kiállításán
Kalácsnak való zsák kihímezve a Bakonyi Hímzőkör zirci kiállításán
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nagyanyáink gondos munkájának, az üzenetet hordozó, jelképeket alkalmazó hímzésmintáknak ilyen aprólékosan működik csak az átörökítése, újra kell ölteni azokat.

Szerencsére a népi világ művészetének, hagyományaiknak a megőrzésére többen törekednek a Bakonyban is. A bakonyi, Balaton-felvidéki hímzések – akár nagyítóval – november 3-ig tekinthetők meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában