Jubileum

3 órája

Múzeum és egyetem: bővül együttműködés

Idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a Pannon Egyetem. A jubileumi esztendő során az intézménnyel régóta kapcsolatban álló szervezetekkel is számos izgalmas, közös programot szervez az intézmény. A napokban a várpalotai Vegyészeti Múzeumban mini kiállítást és rendhagyó kémiaórákat tartottak.

Szabó Péter Dániel

Vargáné Nyári Katalin, a múzeum vezetője, Kurdi Róbert rektorhelyettes és Campanari-Talabér Márta polgármester a kiállítás megnyitóján Fotó: Szabó Péter Dániel

A vegyipari múzeum megszervezése 1961-ben kezdődött, de a működését csak 1963-ban kezdte meg. A Nehézipari Minisztérium (NIM) gyűjteménye 1969-ben érkezett meg Várpalotára. Az új múzeumot az akkor még romos Thury-várban helyezték el – olvasható a tablókon, amelyet a múzeum történetét bemutató mini kiállítás keretében a kémiaórákra érkező gimnazista fiatalok is megtekinthettek. 

Bárdos Erzsébet egyetemi docens tartott rendhagyó kémiaórát a gimnazistáknak Fotó: Szabó Péter Dániel

A megnyitón Kurdi Róbert, a Pannon Egyetem rektorhelyettese a Vegyészeti Múzeummal kapcsolatos személyes élményeiről mesélt. Elmondta, miután elkezdett az egyetem szerves kémia tanszékén dolgozni, az egyik első tanulmányi kirándulása épp a Thury-várban található intézménybe vezetett. Hangsúlyozta, kiváló a kapcsolat a múzeummal éppúgy, mint Várpalota önkormányzatával, s reményei szerint az együttműködés a jövőben tovább bővül, fejlődik majd.   

Campanari-Talabér Márta polgármester köszöntőjében kiemelte: bízik benne, hogy a térségi együttműködés erősíti Várpalotát és az egyetemet is. Mint mondta, részben szomorú, hogy a védelmi iparra ilyen nagy szükség van napjainkban. – Ha viszont így alakult, akkor fontos, hogy nyereségesen jöjjünk ki a kialakult helyzetből. A város gazdaságilag, a Pannon Egyetem pedig az iparágat támogató képzésekkel erősítheti térségünket. Évek óta dolgozunk azon, hogy az egyetem képzési hellyel rendelkezzen Várpalotán – fogalmazott a városvezető.

A gimnazista diákok ezt követően rendhagyó kémiaórákon is részt vehettek a Pannon Egyetem munkatársainak jóvoltából. A Vegyészkobold egy napja című, rendkívül izgalmas és látványos foglalkozást Szabóné Bárdos Erzsébet egyetemi docens tartotta a fiatalok számára. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában