Kerek évfordulót ünnepeltek

2 órája

Három évtized a gyermekekért: 30 Éves a Szent Margit Római Katolikus Óvoda

A 30 éves Szent Margit Római Katolikus Óvoda a keresztény értékek mentén neveli a gyermekeket, és a város egyik meghatározó intézményévé vált. Korszerű épületben, szeretetteljes környezetben segítik a kicsik fejlődését, és folyamatosan új tervekkel néznek a jövő felé.

Titzl Vivien

Fotó: Képviselői Iroda

A Szent Margit Római Katolikus Óvoda idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, 1994 óta Veszprém egyetlen katolikus óvodájaként működik. Az intézmény a keresztény értékek mentén neveli a gyermekeket, és célja, hogy szeretetteljes, harmonikus légkört biztosítson számukra. A 2019-es teljes körű felújítás óta az épület korszerű, energiatakarékos megoldásokkal szolgálja a gyerekek kényelmét. Az óvoda különös figyelmet fordít a környezettudatos nevelésre, miközben a gyermekek egyéni fejlődésére és az iskolai életre való felkészítésre helyezi a hangsúlyt. Lapunknak Somogyi Eszter intézményvezető mesélt az elmúlt 30 évről, annak sikereiről és a jövő terviről.

–Intézményünkben már hagyomány, hogy minden kerek jubileumot megünnepelünk. – kezdte Somogyi Eszter. Az óvoda egyházi fenntartású intézmény, és a jeles eseménynek a (a rossz idő miatt. Sajnos elmaradt egy délutáni szülinapi udvari interaktív gyermekprogram, amit majd tavasszal fognak pótolni.) tornaterem adott teret. Rengeteg meghívott vendég vett részt a rendezvényen: Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és kormánybiztos; Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Sótonyi Mónika, önkormányzati képviselő, dr Udvardy György veszprémi érsek és dr Márfi Gyula nyugalmazott érsek. Az ünneplők közt rengeteg jelenlegi és egykori dolgozó; óvodás és szüleik foglaltak helyet. 

–Ez mindig úgy történik, hogy az óvodásaink körjátékokkal színezett játékfűzért adtak elő a műsorban. Az egykor idejárók és szüleik is bekapcsolódnak a produkcióba, általában valamilyen verses, zenei előadással. A rendezvény pedig egy álló fogadással zárult. – mesélte el a részleteket az intézményvezető.

A harminc év alatt rengeteg felejthetetlen pillanat és emlék gyűlt össze, melyekre a beszélgetés alatt boldogan gondolt vissza Somogyi Eszter. – Az intézmény fennállása során 1200 gyermek nevelésével foglalkoztunk, ami azt is jeleni, hogy több, mint 2000 szülő bízta ránk gyereküket. – Az is sok minden elárul, hogy ebben a három évtizedben összesen 72 alkalmazott dolgozott ebben a létesítményben, most is van olyan dolgozó, aki már több, mint húsz éve van szolgálatban. (Dajkák, konyhai dolgozók, karbantartók, óvodatitkárok, óvodapedagógusok, köszönhető a remek munkakörnyezetek és a barátságos légkörnek.)

Kiemelte azt is, hogy a város szívében találhatók, és a környezete egy parkká nőtte ki magát. –Vannak olyan gesztenyefák, melyek több, mint százévesek. –  A Zöld Óvoda címet annak köszönhetik, hogy rengeteget tesznek a környezetvédelemért, fenntarthatóságért. Ennek és sok más mindennek köszönhetően rengeteg kitüntetésre tettek szert az évek során: madárbarát, állatbarát, családbarát és biztonságos óvoda.

2019-ben volt egy nagyobb állami és egyházi beruházás, amelynek végeredményeként az óvoda kívül-belül megújult: fejlesztették az infrastruktúrát, az épületet a legmodernebb technológiai vívmányokkal szerelték fel. Biztonságos és korszerű lett.

Pedagógia programjuk célja, hogy a gyermekeket a keresztény erkölcsi normák szerinti életre neveljék; az élet minden formájának tiszteletét tanítják. Feladatuknak tartják a gondoskodás, együttműködés, segítségnyújtás fontosságának megtanítását. Szeretnék, ha ennek a nevelésnek folytatása legyen az iskolákban, nagyon büszkék arra, hogy a gyerekek több mint kilencven százaléka a város katolikus iskolákba folytatják tanulmányaikat (például: Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskola vagy Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola)

Jó hírnevét mai napig őrzi, minden évben folyamatos a túljelentkezés. A 115 férőhely minden évben azonnal betelik.  Büszkék a jól képzett pedagógusaikra, a szakmaiságukra és a gyermekek magas neveltségi szintjére. 

Végezetül Somogyi Eszter a jövőről is mondott pár szót. Megemlítette, hogy a Főegyházmegyén belül az elmúlt években több katolikus óvoda is nyílt (Ajka, Hévíz, Tapolca, Keszthely), így ezen a vonalon az egyház Várpalotán is szeretne egy hasonló értékrendeken alapuló intézményt létrehozni. Felmerült, hogy a túljelentkezés miatt a Szent Margit Óvodát bővíteni fogják.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában