Tom Hanks

2 órája

Forrest Gump: 10 dolog, amit nem biztos, hogy mindenki tudott a filmről

Robert Zemeckis filmje 13 jelölésből 6 Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb férfi főszereplő díját. Harminc éves a Forrest Gump: mutatunk 10 érdekességet, amit nem biztos, hogy tudott a filmről.

Veol.hu

Forrest Gump

Vannak filmek, amelyeknek egyes mondatai szállóigévé válnak. 
A Tom Hanks második Oscar-díját elhozó Forrest Gump esetében például ilyen filmtörténeti nagy mondat például ez:

 Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: sosem tudhatod, mit veszel ki belőle

ami az amerikai filmintézet 100 híres hollywoodi filmidézetét összegyűjtő listáján a 40-ik. 
De bőven van még mit idézni a filmből: "Én nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy mi a szerelem" vagy  "Van úgy, hogy az embernek nincs elég köve" és persze ott a híres 

Fuss, Forrest! Fuss!

A Robert Zemeckis által rendezett, Winston Groom 1986-ban megjelent regényéből készült, egy csekély értelmű, de annál jobb lelkű férfi életét a 20. század második felének történelmi viharai között elmesélő film harminc évvel ezelőtt meghódította a közönséget: az 55 millió dollárból készült filmre világszerte 677 millió dollár értéken váltottak jegyet – és bár sokan úgy vélik az érzelmeket túlfokozó, de a klasszikus és konzervatív, normális emberi értékek mellett határozottan állást foglaló Forrest Gump maga is egy doboz bonbonhoz hasonlít, Zemeckis filmje tagadhatatlanul a hollywoodi filmtörténet modern klasszikusa, az amerikai popkultúra megkerülhetetlen állomása és hivatkozási pontja.

"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: sosem tudhatod, mit veszel ki belőle" - a Forrest Gump leghíresebb idézete
Fotó: Paramount Pictures
"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon: sosem tudhatod, mit veszel ki belőle" - a Forrest Gump leghíresebb idézete Fotó: Paramount Pictures

 

A most 30 éves (magyarországi bemutató: 1994. június 23.) filmmel kapcsolatban az Origo gyűjtött össze 10 érdekességet: olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy tudott a Forrest Gumpról.

 

Forrest Gump: nem Tom Hanks lett volna a főszereplő és további érdekességek

 

Eredetileg nem is Tom Hanks lett volna a főszereplő. A gyártó The Tisch Company (illetve a producerek: Wendy Finerman, Steve Tisch és Steve Starkey) elsőként azt szerették volna, ha John Travolta alakítja a címszereplőt, de az épp ekkoriban a Ponyvaregénnyel újból reflektorfénybe kerülő színész lemondott a lehetőségről, amit (számos interjúban elmondva) a mai napig hatalmas hibának érez, és tekintve, hogy a szereppel végül Hanks nyert Oscar-díjat, kétségkívül hatalmas hibát vétett Travolta azzal, hogy visszadobta a forgatókönyvet. Travolta után Bill Murray, Chevy Chase, Matthew Broderick és Sean Penn is szóba került, míg a film alapjául szolgáló regény szerzője, Winston Groom azt szerette volna, ha John Goodman alakítja az együgyű, ám jószívű főhőst. Végül a forgatókönyv eljutott Tom Hanks kezébe is, aki elolvasta, és mintegy másfél óra gondolkodás után igent mondott, igaz, a figura erős déli kiejtésétől szeretett volna megszabadulni, de a rendező Zemeckis meggyőzte, hogy anélkül a karakter hiteltelen lenne, Hanks pedig kemény munkával sajátította el az alabamai tájszólást, állítólag az első három forgatási napon annyira nem ment neki, hogy minden felvett jelenet a kukába került.

Forrest Gump (Tom Hanks)
Fotó: Paramount Pictures
Forrest Gump (Tom Hanks) Fotó: Paramount Pictures
  1. Az Amerikát "átszelő" nagy futási jelenethez a főszerepet alakító Hanks segítséget kért: a nagy totálokban az öccse, Jim Hanks futott helyette.
  2. Forrest szerelmének, azaz Jenny szerepét olyan színésznők utasították vissza, mint Jodie Foster, Nicole Kidman és Demi Moore, mielőtt Robin Wright igent mondott volna. De Dan hadnagy szerepére sem az alakításával Oscar-jelölésig jutott Gary Sinise volt az elsődleges jelölt, előtte Joe Pesci és Kevin Bacon neve is szóba került. Sőt, a filmmel rendezői Oscar-díjat nyert Zemeckis előtt Ivan Reitman, Penny Marshall, Barry Sonnenfeld és Terry Gilliam is visszadobták a forgatókönyvet.
  3. Tom Hanks nem a szokásos,  fix tiszteletdíjat kapta a filmért, hanem a szerződése záradékaként a jegyár-bevétel bizonyos százalékában egyezett meg a producerekkel, ami végeredményben rendkívül kifizetődött neki: 36 millió dollárt keresett a filmmel. Ma már teljesen megszokott, hogy a vezető színészek ilyen kikötéseket kérnek szerződésükbe, de a Forrest Gump forgatása idején még korántsem volt általános.
  4. A Forrest Gump anyját alakító Sally Field és Tom Hanks között csupán 10 év korkülönbség van a színésznő javára. Ráadásul az 1988-as Életem a kabaré című vígjátékban Hanks reménytelenül szerelmes lesz Fieldbe.
  5. A film alapjául szolgáló regényhez a szerző, Winston Groom folytatást is írt 1995-ben Gump & Tsa címmel. A regényben Forrest Gump találkozik Tom Hanks-szel is. Sokáig úgy volt, hogy ebből a folytatásregényből is film készül, végül a forgatókönyvíró Eric Roth a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után úgy fogalmazott, hogy a világ olyannyira drasztikusan megváltozott, hogy már nem érdemes a filmet elkészíteni. 2007-ben a Paramount, illetve Steve Tisch és Wendy Finerman producerek futottak még egy kört az ötlettel, de végül ez sem jutott fejlesztési fázisba, Tom Hanks egy 2022-es interjúja szerint az egész megbeszélés 40 percig sem tartott.
  6. Nem csak Tom Hanks öccse szerepel a filmben (testdublőrként). Mikor a gyerek Forrest (Michael Conner Humphreys) először száll fel az iskolabuszra és találkozik élete szerelmével, Jennyvel, akkor a Jenny előtt ülő kislány nem más, mint Tom Hanks akkor 12 éves lánya, Elizabeth Hanks.
  7. Abban a jelenetben, amikor a veterán Forrest Washingtonban a vietnami nagygyűlésen a "véletlenszerűen" beszél (a tüntetést szervezők összekeverik valakivel), a biztonsági szolgálat szabotálja a hangosítást, ezért nem hallani, mit mond, csupán ennyit: "csak ennyit tudok mondani Vietnámról". Tom Hanks azonban megosztotta, mik voltak Forrest Gump nem hallható szavai: „Néha, amikor az emberek Vietnamba mennek, lábak nélkül térnek vissza az anyukájukhoz. Néha meg egyáltalán nem is mennek haza. Ez rossz dolog. Ez minden, amit el tudok mondani Vietnamról.”
  8. Az alacsony intelligencia-hányadosú (75-ös IQ alatti) Forrest Gump a filmben minden róla készült képen csukott szemmel látható (ennek oka, hogy mindig pislog a fénykép készítésekor).
  9. Robert Zemeckis számtalan festményből merített ihletet a film egyes beállításaihoz.  Abban a jelenetben például, amikor a fiatal Forrest az iskolaigazgatói iroda előtt üldögél, Norman Rockwell Girl with a black eye nevezetű festményét idézi; azt a jelenetet pedig, amikor a felnőtt Jenny a vele gyerekkorában szexuálisan erőszakoskodó apja házát kővel dobálja meg, majd összeesik, Andrew Wyeth festménye, a Christina's World ihlette.
  10. Gary Sinise 2004-ben, a film bemutatásának 10. évfordulóján megalapította a Dan hadnagy (Lt. Dan Band) nevű  zenekart,  amellyel háborús veteránokat és azok családjait szórakoztatja. 

Forrás: origo.hu

+1: A magyar Forest Gump kinek ismerős? 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában