Fontos változások

3 órája

Jön az új KRESZ! Önt is érinti!

Kitolódnak a sebességkorlátok, változik az indexelés és a követési távolság, rendelkeznek az idős sofőrökről – csak néhány változás, melyet a kormány tervez bevezetni a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásában. Az új KRESZ szabályainak lefektetésén az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hónapok óta öt munkacsoportban dolgozik a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) munkatársaival.

Haraszti Gábor

A legkisebb gyerektől a legidősebb autósig mindenkire hatással lesz a rengeteg kisebb-nagyobb KRESZ-változás – írja a vezess.hu. Az új KRESZ bevezetésével biztonságosabban tudnak közlekedni a szabálykövetők, és annál egyértelműbben vonhatók felelősségre a szabálytalankodók. Lássuk, melyek a legfontosabb változások.

Az új KRESZ több változást is hoz a sofőrök életében
Az új KRESZ szerint kötelező lesz a kétmásodperces követési távolság
Fotó: femina.hu

A követési távolság tekintetében szeretnék másodperces szabályozással kiegészíteni a mostani KRESZ-t. Autópályán például a tervek szerint kötelező lesz kétmásodperces távolságban követni az előttünk haladót. Két másodperc reakcióidő azt jelenti, hogy 130 kilométer per órás sebességnél ennyi idő alatt 72,2 méter a megtett távolság, ez nagyjából megegyezik a mostani sztrádás útburkolati jelek közötti útszakasznak. Lakott területen kívül egyéb úton egy másodperc a javaslat. Ami a sebességhatárokat illeti, egészen konkrét javaslat az autóbuszok, tehergépkocsik és járműszerelvények lakott területen kívüli 90 kilométer per órás sebességhatárának a bevezetése. Az új KRESZ védi a legkisebb gyerekeket is, szeretné részletesen szabályozni az övhasználatukat és a gyermekbiztonsági rendszerek használatáért felelős személyeket. A 14 év alatti gyerekek esetén ez az ember a „felügyeletre alkalmas kísérő” lesz, az ő hiányában a járművezető.

Az új KRESZ bevezetésével biztonságosabban tudnak közlekedni a szabálykövetők
Fotó: Internet

Az új KRESZ az indexet is érinti

Az irányjelzést vizsgálva érdekes újdonságnak tűnik, hogy a „művelet előtt legalább két másodperccel kell megkezdeni”. A tervezet szerint az új KRESZ bevezeti a „valamennyi járműre vonatkozó mindenkori kivilágítás kötelezettségét", és kötelezővé teszi a távolsági fényszóró használatát lakott területen kívül a láthatóság korlátozottsága esetén.

A szépkorú sofőrök matricát kaphatnak az autójukra
Fotó: Internet

Bevezetik a védelmi sáv fogalmát, ami a menetirány szerinti jobb oldali sáv jobb oldali szélét jelenti. Jellemzően a gyalogosok és a kerékpárosok vehetik majd igénybe. Az új KRESZ rendelkezhet arról is, hogy a már nem százszázalékos vezetési képességekkel rendelkező, idősebb járművezető matricával jelezze helyzetét a gépjárművön. Az új jelzés használata nem lesz kötelező, ugyanakkor segíthet megérteni, hogy miért megy a sornál lassabban előttünk egy autós.

Az új KRESZ az előrejelzések szerint 2025 végén vagy 2026 elején léphet életbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!