Világszenzáció!

2 órája

Háromezer éves arany nyakéket találtak a Somlón (videó)

Október közepétől látható a bronzkor csodája a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) falai között, amelyre a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a múzeum régészei, derült ki az MNM oldaláról.

Kovács Erika

Azt írták, az európai mércével is ritka lelet egy kamarakiállításon tárul a látogatók elé. Háromezer év földben töltött várakozás után, Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel a különleges ékszert rejtő, késő bronzkori kincset.

© Magyar Nemzeti Múzeum; fotó: Jaksity Iván / foto@hnm.hu
Gyönyörű, háromezer éves arany nyakéket találtak a Somlón
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

A késő bronzkor végére (Kr. e. 1000–850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer – karika, pityke, gyöngy, spirál – ölelésében került elő. A pompás ékszert valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is. A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi. A Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható október közepétől az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában