Művészet

2024.09.05. 17:00

A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság

Orosz Helga festőművész, művésztanár párjával másfél éve költözött Veresegyházáról Tapolcára, ahol ez idő alatt felnőttek tucatjaival ismertette meg a művészet alapjait és szerettette meg az alkotást.

Tóth B. Zsuzsa

Helga eredeti elgondolása az volt, hogy a veresegyházi Művészkerthez hasonlót nyit Tapolcán, de oktatást nem tervezett már.

Orosz Helga a felnőtteket is bevezeti a képzőművészet világába, alkotó köre tagjainak kiállítása nyílt a Művészkertben a napokban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

- Csak saját magamnak szerette volna nyitni egy galériát, találni munkahelyet, műtermet. Csakhogy a tanítás és az alkotás mindig párhuzamosan volt jelen az életemben, és úgy látszik ez így is marad. Ugyanis amint megismertek, többen megkerestek azzal a kéréssel, hogy tanítsak. Így az energiáimat részben az oktatásba kellett fektetnem – mondja Helga, aki ez idő alatt előadások és workshopok sorát tartotta a Művészkertben. Az idei év elején elindította a felnőtt képzőművész csoportot, amelynek tagjai különböző szinten álló amatőrök voltak. Néhány nappal ezelőtt a csoport tagjainak különféle technikákkal készült munkáiból nyílt kiállítás a Művészkertben. 

Az alkotók különféle technikákat próbáltak ki a tanulás során 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

- Nagy sikere volt a csoportnak, ez számomra is jó visszajelzés, örömet jelent. Büszkék voltak a tagok a kiállítás megnyitón, büszkén mutatták alkotásaikat  családtagjaiknak is. Ez igazolta, hogy tetszést aratott, szerették a tanfolyamot. 

Őztől újabb tanfolyam indul gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Forrás:  Napló

Azt is jelentős eredménynek tartom, hogy jól sikerültek az előadások itt és a diszeli Első Magyar Látványtárban egyaránt – összegzi az elmúlt időszakot Helga. Közben már tervezi az őszi programokat, workshopokat szintén indít például krétafestés és cianotípia témában. Előadást tervez többek között arról, hogy veszélyben van-e a művészet ma, amikor hiányzik az oktatásból, és amikor egyre nagyobb teret hódít a mesterséges intelligencia, ráadásul egyre kevésbé szeretnek alkotni a gyerekek. 
-    A tanításhoz először élményt kell szerezni, azzal motiválhatunk és utána taníthatunk. A tudás egyetlen kulcsa a kíváncsiság, ezt kell megszerezni. Úgy kell megtanítani alkotni, hogy az alkotónak öröme teljen abban. Azt követően majd meg akarja szerezni a tudást – szögezi le a művésztanár. Helga gyermek és felnőtt festő csoportot egyaránt indít ősszel, filmklubot is tervez művészeti filmek vetítésével. A Pisztráng fesztiválhoz kapcsolódva három napos workshopot tart játékos könyvaukcióval. Később pedig  tervez könyvnapokat, aukciókat, hogy népszerűsítse az olvasást és a könyveket. Egy saját tárlat nyitása ugyancsak a tervei között szerepel októberben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában