Veol podcast

2024.07.20. 11:00

Wattacsigával a vásárban – Csinosan bizarr ékszerek (képgalériával)

A stresszevő szörnyek feltalálójával, elkészítőjével, valószínűleg a leghumorosabb és biztosan az egyik legötletesebb ékszerkészítővel a zirci piacon beszélgettünk. Wattacsiga, azaz Kiss Katalin tulipánsziromból annak erezetét megőrző fülbevalókat készít és alapanyagai között szerepel ásványvizes flakon, csokipapír, bambusz hústű és régi művtöris tankönyv is. Alkotásai sokszor aszimmetrikusak, épp így mesélnek el történeteket. A mikrofonnál Rimányi Zita újságíró.

Rimányi Zita

Wattacsiga – ez a porvai ékszerkészítő műhelyének neve és sokan már őt is így szólítják. Örül neki. Podcast-interjúnkban beszélt arról, miért választotta ezt a nevet, arról szintén, hogy kavicsfogó szörnyei mitől stresszevők és mi adja erejüket, hogyan díszíti fel őket. 
Tavaly, karácsony előtt már megmutatta munkáit a Naplónak és olvasóinknak, most elmondta, azóta merre járt az ékszerekkel, amiken megjelenik többek közt malacka, étkészlet, tükörtojás, levelibéka, pókocska, zöldborsó, sütőtök, húsevő virág és még ki tudja mi minden. Arról szintén beszélt, miért egyedi minden alkotása, miért nem készül két egyforma. Új technikákat szintén kikísérletezik, például megoldotta a tulipán szirmának préselés utáni tartósítását, úgy, hogy aztán különleges, átlátszó, a napfényben csillogó fülbevaló legyen belőle.


Eredetileg divat- és textiltervezőnek tanult, de aztán gyárakban dolgozott, hogy párjával otthont teremthessenek maguknak. Nemrégiben váltott szerelemprojektjére, azaz már csak azzal foglalkozik, amit igazán szeret. Ezért mondta nekünk fél éve, hogy "most csóró vagyok, de boldog". Nos, megkérdeztük erről is és még mindig csóró és még mindig boldog, de már sokkal jobbak a kilátásai, ugyanis bevételeit visszaforgathatja újabb kollekciók készítésébe. Sokan már ismerősként köszöntik a vásárokban és szívesen beszélgetnek vele, azért is, mert el tudja mondani, miért lehet csinosan bizarr egy ékszer és mesélhet arról is, miért volt érdemes belevágni álma megvalósításába.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában