Tapolcai Értékmegőrző Egyesület

2024.07.29. 20:00

A kaliforniai zsidó közösség ajándéka

A tapolcai ózsinagógában adta át Pál Levente és Vidosa Károlyné azt a több mint ötven kipát és az emléktáblát, amelyet a kaliforniai zsidó közösség küldött tisztelete és elismerése jeléül Neszler Imre Attilának, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnökének.

Tóth B. Zsuzsa

 

Neszler Imre és Vidosa Károlyné az emléktáblával
Neszler Imre és Vidosa Károlyné az emléktáblával
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ajándékot Pál Levente és a helyi Vidosa Károlyné, az egyesület alelnöke adta át. Vidosa Károlyné a tengerentúli közösségben vitte hírül a tapolcai ózsinagóga újjászületésének hírét. Beszélt a tapolcai zsidóság múltjáról, az ózsinagóga történetéről. Az ottaniak tiszteletük jeléül küldték Tapolcára az általuk varrt fejfedőket, amelyeket a különféle eseményeken viselhetnek a férfiak a zsidó szokás szerint. A fejfedőkre ráhímezték héberül a feliratot: tapolcai ózsinagóga. 

Az emléktáblán levő felirat szerint a tóra az élet fája, aki olvassa, örökké boldog lesz. A táblát a kaliforniai zsidóság gyülekezete küldte hálából Neszler Imrének a tapolcai zsidóság emlékének őrzéséért, az ózsinagóga újjáépítéséért.

A kipákat Vidosa Károlyné adta át Neszler Imrének 
A kipákat Vidosa Károlyné adta át Neszler Imrének 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Vidosa Károlyné elmondta továbbá, hogy az új zsinagóga 1863-ban készült el, addig volt hitélet az ózsinagógában, majd mivel azt kinőtték a tapolcai zsidók, átköltöztek a másik épületbe. Az imák tartásához azonban legalább tíz felnőtt férfi jelenléte szükséges, ezért a kaliforniai zsidó közösség tagjai látogatást terveznek Tapolcára, hogy az ózsinagógában több mint száz év elteltével még egyszer újra tarthassanak imát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában