Széki Patka-szeglet

2024.07.24. 17:30

Emlékezés szavakban - Ünnepi versmondás (képgaléria)

Idén hat éve, hogy a veszprémi Színházkert ölelésében felavatták a Széki Patka-szegletet az Íródeák kávézóban.

Veol.hu

A szeglet a nevét a 2008-ban elhunyt Széki Patka Lászlóról kapta, aki – többek között – költőként, dramaturgként és kulturális menedzserként is tevékenykedett. Széki Patka László 1948-ban született Győrben. Tanulmányait a szombathelyi tanítóképzőben és Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte.

Fotó: Fülöp Ildikó / Napló

1973 márciusától a Veszprém Megyei Tanács művelődési osztályán közművelődési főelőadó, majd csoportvezető, osztályvezető-helyettes. 1988-tól 1991-ig a Veszprémi Petőfi Színház dramaturgja volt. 1991-től a Veszprém Megyei Önkormányzat osztályvezetője, kulturális menedzsere, címzetes szakfőtanácsosa.

1991-től a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozatának tagja, a Veszprém Megye Kultúrájáért Közalapítvány titkára. 1999-2000-ben a Veszprém Megyei Millenniumi Emlékbizottság elnökségi szervezőtitkára. Versei és művei több lapnál is megjelentek, például a Naplóban, az Alföldben, Hazánkban, utóbbinál szerkesztőként is jelen volt. Első országos sikerét a Mozgó Világ irodalmi pályázatán aratta.

Kedden a költő születésének 76. évfordulóján családja, barátai, régi kollégái családias légkörben emlékeztek meg róla. Ezt az ünnepséget a Művészetek Háza Veszprém és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata szervezte.

A beszélgetésben előkerültek a régi történetek, mindenki felidézte és megosztotta kedves emlékeit, amelyek Széki Patka Lászlóhoz kötik a mai napig. A jelenlévők felolvastak a szerzőtől egy-egy hozzájuk közel álló verset. Az egyik résztvevő hozzáfűzte, hogy van egy örökségünk, amit óvni és táplálni kell.

Titzl Vivien

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában