Young Pannonian Spirit & Tango

2024.07.25. 07:00

Az európai és a dél-amerikai zene randevúja Pápán (képgaléria, videó)

Különleges zenei programra várták a hallgatóságot a pápai Esterházy-kastély udvarán. Az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje adott egymásnak randevút a Pannon Ifjúsági Zenekar tolmácsolásában.

Haraszti Gábor

A Pannon Ifjúsági Zenekar a régió négy országának (Szlovákia, Magyarország, Németország, Ausztria) kimagasló tehetségű fiatal zenészeiből áll. A Young Pannonian Spirit in Dialogue with Tango című programban Schuberttől Villa-Lobosig, Bartóktól Piazzolláig íveltek a kontinensek közötti (tánc)zenei hidak, megmutatva, hogy ami földrajzilag távol esik egymástól, az művészi értelemben nagyon is összetartozik.

A Pannon Ifjúsági Zenekar többek között Schubert, Bartók és Piazzolla műveiből adott ízelítőt
A Pannon Ifjúsági Zenekar többek között Schubert, Bartók és Piazzolla műveiből adott ízelítőt 
Fotó: Haraszti Gábor

Czigány Balázs, az Esterházy Magyarország Alapítvány kulturális vezetője a fellépés előtt elmondta, az alapítvány régóta kiemelt feladatának tekinti olyan fiatal művészek és együttesek támogatását, akik a műfaj nagyköveteiként járulnak hozzá Európa és a világ zenei kultúrájának gazdagításához, illetve a zenén keresztül az országokat összekötő kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez.

Líra, dinamika, romantika, szenvedély

– A Pannon Ifjúsági Zenekar 2015-ben alakult Burgenlandban, az Esterházyak zenei intendánsa, Andreas Richter kezdeményezésére. Több nemzet fiatal muzsikusai alkotják, olyanok, akik különböző országok zeneművészeti főiskoláin, egyetemein, illetve konzervatóriumaiban tanulnak – tájékoztatott a kulturális vezető.

– A zenekart két állandó náció, Magyarország és Ausztria zenészei alkotják, ők egészülnek ki szlovák, horvát, szerb és román muzsikusokkal. Kezdetben csak Eisenstadtban léptek fel, ám az utóbbi években színpadra álltak Szlovákiában, Horvátországban és Olaszországban is. Az idei a második év, hogy Magyarországon is koncerteznek, tavaly az apátsággal együttműködve Tihanyban léptek fel, idén pedig az Esterházy-kastéllyal kooperálva jöhetett létre Pápán ez a zenei utazás – mondta Czigány Balázs, aki kiemelte, hat nemzet zenészei léptek színpadra, a zenei vezető és karmester a kolumbiai Daniel Erazo-Muñoz volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában