Múlt és jelen

2024.07.14. 16:14

A VeszprémFest húsz éve

Az eltelt két évtized alatt nem csak a vármegyeszékhelyen élők szokták meg, hogy nyaranta fesztiválügyben Veszprémre is figyelni kell. A gondos szervezés része az is, hogy országhatártól országhatárig már hónapokkal előre óriásplakátokról lehet megtudni, kik azok a hírességek, akik fellépnek a VeszprémFesten.

Őrsi Ágnes

Két-háromezres nézőszámmal nemzetközi produkciókat is lehet hívni, és a szakrális környezet is egyedülálló

Fotó: VeszprémFest

Óriásit futott a veszprémi fesztiválszezon, de hogyan kezdődött? A fellépők mellett milyen kulisszatitkoktól maradt emlékezetes egy-egy évad? Erről beszélgettünk az alapító fesztiváligazgatóval, Mészáros Zoltánnal. 

b10i3771
Mészáros Zoltán fesztiváligazgató - VeszprémFest 
Fotó: Penovác Károly 

Zolitól, korábbi kollégámtól éttermében, az Olivában tudom meg, hogy földrajz–testnevelés–angol szakos tanárként végzett, egy évet még tanított is, azután elragadta az élet. A Jam rádió szerkesztőjeként folytatta, később jött a fesztiválépítés, szállodát, éttermet hozott létre, s már szőlőtulajdonos is Lovason. Munkából igen, időből nem lett több, így azután a pillanatnyilag legsürgősebb teendőire, a szőlő zöldmunkáira mást kell keresnie. De térjünk vissza az eredeti témához! A VeszprémFest igen széles skálán mozgó zenei rendezvények sokasága. Honnan ez a hozzáértés?

– Mindig is zenebolond voltam, igen eklektikus zenei ízléssel. Az operát például a VeszprémFesten ismertem meg, de a zene a rádiós karrieremnek is része volt. 2001-ben, amikor felmerült bennem a fesztivál ötlete, piaci elemzéssel indultam; mik azok a brandek, amiket figyelembe kell venni, mit tud a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Miskolci Operafesztivál, a Művészetek völgye vagy a Veszprémi Utcazene-fesztivál, mert valami mást szerettem volna – kezdi a visszatekintést Mészáros Zoltán. 

A VeszprémFest máig unikális, hiszen a klasszikus zenétől a popzenéig minden szegmens világhírű képviselőjével lehet Veszprémben találkozni. Különleges a lépték is; két-háromezres nézőszámmal nemzetközi produkciókat is lehet hívni, no és a szakrális környezet is egyedülálló, akár a kezdetekre, a püspöki palota előtti Szentháromság térre gondolunk, akár a jelenlegi, vár alatti, Séd melletti parkra. Tehát megerősödött az ötlet, jöjjön a közgyűlési előterjesztés! A megvalósíthatósági tanulmány úgy szólt, hogy ezt a fesztivált nem lehet Veszprémben megrendezni, és ez olaj volt a tűzre. Mészáros Zoltán elindult szponzorokat, fellépőket keresni, előteremteni a fesztivál fizikai hozzávalóit. Az előbbi feladatok sem egyszerűek, de akkor, ismeretlenül, hogyan tudott egy zenei világnagyság közelébe kerülni?

– Hat-nyolc évig én voltam az impresszárió is. Bejelentkeztem az illető sztár menedzsmentjéhez, és addig jártam a nyakukra, amíg választ nem kaptam. Mert hogyan is kerül Veszprémbe egy ilyen zenei nagyság? Lehet rá esély, ha beleférünk a koncertkörútjába, meg kell, hogy győzze a rendezvény koncepciója, a helyszín, a kiszolgálás, és az sem mellékes, hogy az anyagiakban hogyan tudunk megállapodni. Mára minden területen hozzáértő munkatársaim vannak, a bookingpiacon nagyon jó a híre a fesztiválnak, már nem kell elmagyarázni, mi is az a VeszprémFest. Most is megvan a harmincas listám a jövő évi rendezvényhez. Mégis minden fesztiválnap más, évről évre jönnek az újabb meglepetések. Néha elképesztőek a technikai igények, a szállással, a cateringgel kapcsolatos hiszti – mondja a fesztiváligazgató.

– Nigel Kennedy például egy hévízi szállodában bérelt ötcsillagos lakosztályt, mellé kikötötte, hogy a szállodában és az öltözőben is rendelkezésére álljon egy-egy akusztikus zongora. Én is elgondolkodtam rajta, megéri-e nekünk ez az ember. A koncertje után csak igennel tudtam válaszolni. A flamenco és a latin zene világában dobogós a Gipsy Kings együttes. A roma-spanyol származású művészek szerződésében nagyon fontos rész az ellátás, hogy mit esznek, isznak. Felsorolták azt a harmincféle francia bort, amit a lakosztályban és az öltözőben is látni szeretnének. Gondoltam egy nagyot, és a balatoni borvidékekről ajánlottam borokat. Elfogadták, én meg rájöttem, hogy a fesztiválunk az országmarketing mellett bormarketingcélokat is szolgálhat. Ha egy Tom Jones szintű világsztár szerződési feltétele, hogy milyen pezsgőt találjon az öltözőjében, akkor beszerezzük. Vagy Diana Krall, a legismertebb női jazzelőadó kétszer is fellépett nálunk, először egy vintage zongorát is hozott magával. Azt is kikötötte, hogy az öltözőjét a 20-as évek stílusában kell berendezni. Megoldottuk, az aréna egyik művészöltözőjét alakították át. Örök izgalom, ha repülővel érkezik egy sztár, hogy törlik-e a járatát. Eleinte a reptérre is én mentem értük, mára ehhez a feladathoz is van csapat. Tom Jones például a nyár kellős közepén az este kilenckor kezdődő koncertre úgy akart ideérni, hogy Budapesten este hétkor lépett ki a szállodából. Végül rendőri felvezetést kértünk, és időben kezdődhetett a koncertje. 

– Miklósa Erikát leszámítva, négyszer kevesen tudtak nálunk fellépni, de Jose Cura, aki a legelső VeszprémFesten is vendégünk volt, idén negyedszerre jön, ráadásul úgy, hogy a Mendelssohn Kamarazenekar kíséri. Sokat foglalkoztam zenei tehetséggondozással Snétberger Ferenccel együttműködve. Ezért a veszprémieknek a zenei fesztivállal párhuzamosan zajló Rozé-, rizling-, jazznapokon léphetnek fel a mi tehetséges fiataljaink. Máig nagy élmény volt, amikor Chick Coreát rá lehetett venni, hogy a Kováts Péter vezette Dohnányi Zeneművészeti Konzervatóriumban tartson a diákoknak egy improvizációs workshopot. Ő meg attól volt meghatódva, hogy a gyerekek csángó zenével készültek. Örülök, hogy idén a Kolostorok völgyében, a jezsuita templomban három este is látható, hallható lesz Snétberger Ferenc tanítványaival és például Fenyő Lászlóval, aki az egyik legnagyobb csellóművészünk. A Rozé-rizling-jazz fesztivál három napján 18–20 óra között is a Snétberger zenekar fiatal tehetségei népesítik be az Óváros téri színpadot. Szóval eseményeknek, történéseknek idén sem leszünk híján.

– Visszatekintve az elmúlt húsz évre, hogy érzi: most a helyén van?

– Néha eszembe jut, hogy valami teljesen mással kellene foglalkozni, de azért, ha belegondolok, igennel tudok válaszolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában