Olvasónktól

2024.07.23. 11:00

A közös gyökerek nyomában

A Pannonia Sacra Társaság a Nemzeti Együttműködési Alap keretében egyedi támogatást kapott 1 780 000 forint értékben a Miniszterelnökségtől a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül. A Közös gyökereink elnevezésű projekt célja az volt, hogy egyesületünk együttműködésével fiatalokat juttasson el a lengyelországi Újterebesre és Nedecre a magyar kultúrát népszerűsíteni néptánc és énekkari fellépések segítségével. A projekt megvalósítására július 6–9-e között került sor.

Veol.hu

Az első nap jelentős része az utazással telt. Kora reggel indultunk különbusszal Csajágról, ahol az Aranyalma Gyermekkórus és az Aranyalma Néptánccsoport tagjai és kísérő pedagógusai felszálltak a járműre. Húsz gyermek és nyolc kísérő utazott velünk. 14 óra környékén értünk Újterebesre. A vacsora után közös sütögetésre és sportjátékos foglalkozásra mentünk a helyi focipályára. Sorverseny után közös néptánc- és énektanulás következett. Diákjaink hamar felismerték, hogy a helyi néptánc rengeteg magyar vonást tartalmaz, amit a terebesiek azzal magyaráztak, hogy falujuk 1920-ig a Magyar Királyság részét képezte. Diákjaink számos helyi barátot szerezhettek, akikkel gyakorolhatják a nyelveket.

A Pannonia Sacra Társaság a Nemzeti Együttműködési Alap keretében egyedi támogatást kapott
A Pannonia Sacra Társaság a Nemzeti Együttműködési Alap keretében egyedi támogatást kapott
Fotó: Olvasó

Másnap reggel énekkarosaink magukra terítették a pelerint, néptáncosaink pedig magyar népviseletbe öltöztek. Ebben vettünk részt a 11 órai szentmisén, ahol az Aranyalma Gyermekkórus egyházzenei szolgálatot adott, a szentmisét pedig az olvasmányok tették kétnyelvűvé, hiszen minden szentírási szakasz elhangzott lengyelül és magyarul. A szentmise után megtekintettük a helyi iskolát, majd elindultunk Nedecre, ahol a XXVIII. Spisko Watra (jelentése: Szepességi Máglya) fesztiválon énekelhettünk balatoni népdalokat és néhány lengyel–magyar éneket, majd a táncosok magyar néptáncos antológiát adtak elő. Fellépéseink fő témája az összetartozás volt.

. A Közös gyökereink elnevezésű projekt célja az volt, hogy egyesületünk együttműködésével fiatalokat juttasson el a lengyelországi Újterebesre és Nedecre a magyar kultúrát népszerűsíteni néptánc és énekkari fellépések segítségével
. A Közös gyökereink elnevezésű projekt célja az volt, hogy egyesületünk együttműködésével fiatalokat juttasson el a lengyelországi Újterebesre és Nedecre a magyar kultúrát népszerűsíteni néptánc és énekkari fellépések segítségével
Fotó: Olvasó

Harmadnap reggel elindultunk a nedeci várba, ahol lengyel nyelvű idegenvezetés következett, amelyet egyik tagunk fordított. Ezután sétahajózásra mentünk a Dunajaec folyón felduzzasztott Csorsztini-víztározón, így közelebbről is megtekinthettük Csorsztin várát és a környező falvakat. Ellátogattunk az alsóláposi (Łapsze Nizne) multimédiás kiállítótérbe is, ahol megismerkedtünk a környék nevezetességeivel, a Tátra élővilágával és a környék kulturális emlékeivel. A helyi templomban magyar emlékeket kerestünk, amelyben a helyi plébános segített számunkra. 

Az utolsó napon reggeli után elindultunk Zakopanéba, ahol a piacon nézelődhettek és vásárolhattak a gyerekek. Az egyik helyi étteremben megebédeltünk, majd hazaindultunk, és útközben a buszról csodáltuk meg Árva, Likava és Zólyom várát. 

Várjuk az események folytatását, várjuk lengyel barátaink magyarországi látogatását.

Takács Zoltán Balázs

Pannonia Sacra Társaság

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában