Színpad

2024.07.04. 15:00

A Centrál Színház nyárra ismét Szigligetre költözik

A Centrál Színház két Molnár Ferenc-darabbal várja a közönséget a Szigliget Várudvarban július 30. és augusztus 20. között.

Szijártó János

Mint megtudtuk, július 30-tól augusztus 4-ig, esténként 21 órától a Delila lesz műsoron Balsai Móni, Magyar Attila, Stohl András és Trokán Nóra főszereplésével. Minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A nő mögött pedig a férfi felesége. Igaz ez Virág úrra is, a vidéki csárda tulajdonosára, aki miután nagy összeget nyert a lottón, felkelti Ilonka, a cukrászlány érdeklődését. Így felesége, a bájos Marianne, a démoni Delilához hasonlóan kénytelen cselekedni, bevetve a női rafinéria teljes arzenálját, hogy megmentse házasságát. A Delila Molnár Ferenc háború előtti utolsó vígszínházi bemutatója volt. Akkor Marianne-t Molnár harmadik felesége, a nála 24 évvel fiatalabb Darvas Lili alakította, ma a kifinomult játékú Balsai Móni, akkor Virág urat Somlay Artúr, ma a sokoldalú Stohl András, a csábító pincérlány Muráti Lili volt, ma Trokán Nóra játssza, a csapos Mály Gerő volt, ma Magyar Attila remekel a szerepben. A mamlasz vőlegény szerepét, amelyet ma Ódor Kristóf formál, akkor kezdő színészként Básti Lajos alakította.
Augusztus 13. és 20. között Molnár Ferenc talán leghíresebb darabja, a Játék a kastélyban érkezik a Szigliget Várudvarba a Centrál Színház jóvoltából Alföldi Róbert, Balla Eszter, László Zsolt, Puskás Samu és Schmied Zoltán főszereplésével, Puskás Tamás rendezésében.

A Centrál Színház tavaly nyáron is nagy sikerrel mutatta be darabjait Szigligeten. A felvétel a 2023-as év sikerdarabja, a 2:22 végén készült, amikor a közönség Danny Robins misztikus történetét megelevenítő színművészeket hosszú perceken át tapsolta
A Centrál Színház tavaly nyáron is nagy sikerrel mutatta be darabjait Szigligeten. A felvétel a 2023-as év sikerdarabja, a 2:22 végén készült, amikor a közönség Danny Robins misztikus történetét megelevenítő színművészeket hosszú perceken át tapsolta
Fotó: Szijártó János / Napló

– Mit tehet egy színműíró, ha fiatal zeneszerző barátjával együtt in flagranti kapja annak menyasszonyát? A bizonyossal kell szembeszállnia, a fikcióhoz kell alakítania a valóságot. Komoly kihívás ez Turai úrnak, a híres drámaírónak is, aki bravúros megoldással és sziporkázó humorral menti meg a fiatalok jegyességét. Molnár Ferenc színházi pályája csúcsán, 48 évesen, már világhírű szerzőként írta ezt a darabot, ami vallomás a színház hatalmáról. Banálisnak tűnhet ez az édes játék, azonban túlzás nélkül állítom, hogy a darab finoman csiszolt gyémánt. Arról mesél, hogy a színház ugyan nem tudja megváltoztatni az életünket, de képes elhitetni velünk egy szebb valóságot – vallja az előadás rendezője, Puskás Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában