Beszélgetés az íróval

2024.06.02. 12:00

Magához vonzotta a vidéki lét a fővárosból az írót

Tavaly húzott egy merészet az író. Elhagyta a fővárost, és a Balaton-felvidéki településre, Badacsonytördemicre költözött.

Szijártó János

Szombathelyen született, de hároméves korában szülei a fővárosba költöztek. Itt élt ötven évet, Budapesten lett író, újságíró, tévés, színházi ember. Aztán tavaly húzott egy merészet, elhagyta a fővárost, és a Balaton-felvidéki településre, Badacsonytördemicre költözött.

Sok helyen, sokféle munkát végzett Csikós Attila, ám alapvetően szépírónak tartja magát, utolsó könyve, az Öszvér, két éve jelent meg
Sok helyen, sokféle munkát végzett Csikós Attila, ám alapvetően szépírónak tartja magát. Legutóbbi könyve, az Öszvér két éve jelent meg
Fotó: Szijártó János / Napló

Azóta csaknem egy év telt el, s úgy tűnik, Csikós Attilát befogadta a falu és ő is befogadta a falut. Csikós Attila íróként, publicistaként, dramaturgként számos folyóirat, napilap és színház külsős munkatársa volt. Versei, novellái, tárcái jelentek, jelennek meg, a Magyar Televízióban dolgozott, a Szomszédok, később a Família Kft. sorozat forgatásainak is aktív részese volt rendezőasszisztensként. Néhány nappal ezelőtt arról kérdeztük, milyen érzés badacsonytördemicinek lenni a budapesti forgatag évtizedei után. – Sok barátom aggódott a döntésem miatt, hiszen minden a fővároshoz kötött. Ehhez képest, meglepő módon, nem történt semmi baj, alig hiányzik Budapest, bár épp a barátok nagyon. Nagyon jó emberek vesznek körül, csodálatos környezetben élek, és jó programokban sincs hiány. A budapesti élethez, a „polgári” működéshez hozzátartozott az élénk társasági élet, a kávézók, kocsmák látogatása, ennek esetleges hiánya miatt is aggódtak a barátaim. De itt is megtalálom a törzshelyeimet, s ha máshogy nem, de a munkában jelen vannak a pesti bárok, ivók. Alexa Károly József Attila-díjas magyar irodalom- és művelődéstörténész, író ötlete alapján Sajó László íróval együtt egy közös kiadvány megjelentetését határoztuk el az irodalomtörténeti jelentőségű kocsmakultúráról szóló írásainkból. Ebben mindhárman a saját, egymásétól jelentősen eltérő világú kocsmai történeteinket meséljük el – válaszolta kérdésünkre Csikós Attila.

– Több színházban dolgoztam dramaturgként vagy dalszövegfordítóként, szerzőként, jelenleg két darabom van repertoáron. A sajtóban is dolgoztam, írtam például a Playboynak és a Magyar Nemzetnek. Jelenleg az ÉS-nek és a Magyar Hangnak küldök anyagokat. Alapvetően mégis szépírónak tartom magam, utolsó könyvem az Öszvér, ami két éve jelent meg a Cser Kiadónál. 

Arról is beszélt Attila, hogy rengeteg témája, írnivalója van, így ebből a szempontból lényegtelen maga a helyszín, a szükséges kapcsolattartásra pedig lehetőséget ad az internet. Persze a közeg, a világmegváltó beszélgetések, amelyek újabb és újabb energiákkal töltötték fel, néha hiányoznak, de nem annyira, hogy ez bármit is változtasson azon a döntésén, amelyet meghozott. Kérdésre válaszolva kiemelte, nem, egyáltalán nem bánta meg, hogy Badacsonytördemicre költözött. Most már itt is számítanak rá, s amiben tud, segít. Július 7-én a településen egy kiállítás megnyitóján vesz részt, ahol Stekovics Gáspár művészportréit és S. Horváth Ildikó rézkarcait tekinthetik meg az érdeklődők. Aznap este egy irodalmi beszélgetést is tartanak, amin Bárth János Cseh Tamás-dalokat ad elő, illetve Cserhalmi György színművész, Zalán Tibor költő, Stekovics Gáspár és S. Horváth Ildikó várhatóan érdekes beszélgetésben idézik meg a régi nyarakat. A moderátor Csikós Attila lesz, immár mint házigazda, badacsonytördemici lakos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában