Éjszaka a múzeumban

2024.06.24. 07:00

Hat helyszínen számtalan program várta a látogatókat Pápán

Az év legrövidebb éjszakája – hagyományosan – a Múzeumok éjszakája, melyen minden évben többféle programlehetőség közül választhatnak az érdeklődők. Pápán a zsinagógában, az Esterházy-kastélyban, a Petőfi-házban, a Kékfestő Múzeumban és a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei két intézményében várták a vendégeket.

Haraszti Gábor

Élőképek a műhelyből – ezzel a címmel készültek az estére a Kékfestő Múzeum munkatársai, a tárlatvezetés több helyszínen múltidéző rövid játékkal egészült ki, a Szó és Kép Színpad társulata néhány jó barát közreműködésével megidézte a műhely életét. Emellett a látogatók mintázhattak vászonszatyrot és kozmetikai táskát, majd lufiból és lisztből labdát készíthettek, ezzel egy időben a Petőfi-házban is folyamatosak voltak a tárlatvezetések.

Fotó: Pápai Médiacentrum

A Pannonia Reformata Múzeum állandó és időszaki kiállítással várta a látogatókat, a Hajlék az örökkévalóságban című keresztyén interaktív kiállítást, valamint a Hori titkai című egyiptomi tárlatot lehetett megtekinteni, a Pápai tárlat című kiállítás a Múzeumok éjszakája kapcsán rendhagyó volt: a tárlat házigazdái maguk a művészek voltak. Az érdeklődők első kézből hallhattak érdekességeket a művekről, azok történetéről, a készítés technikájáról és a művészekről egyaránt. A múzeum udvarán többféle játéklehetőség közül választhattak a gyerekek: voltak népi fajátékok, csocsó, szabadtéri játékok és Géniusz, az ótemplom egere várta a fotózkodni vágyókat. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtára számos muzeális könyvritkasággal rendelkezik, amelyeket a vendégek a hétköznapok során nem láthatnak a polcokon. Ezen az estén megnyitották azokat a tereket, ahol ezeket az évszázadok során felhalmozott „kincseket" féltve őrzik. Az estet kincsvadászat játék is színesítette, a rejtvény sikeres megfejtésével a résztvevők megmenthették a könyvtár egy féltve őrzött kiadványát.

Fotó: Pápai Médiacentrum

A zsinagógában A nevek dala című, két földrészen és fél évszázadon átívelő, érzelmes detektívtörténet vetítésére várták a látogatókat, melyben lebilincselő hegedű- és zongoraszólamok kíséretében elevenedett meg egy mély barátság megható története. A filmvetítést követően ifj. Balázs Elemér Junior Prima-díjas zongorista és zeneszerző, valamint Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűművész közös koncertjének dallamai csendültek fel a zsinagóga falai között, mely tovább mélyítette a nem mindennapi művészeti élményt.

Az Esterházy-kastély is számos kulturális kikapcsolódással készült az estére, melyen Esterházy Miklós, Az Öreghegy meséi és a Málna és a csotrogányok című könyvek szerzője mesélt, volt tárlatvezetés, a vendégek megtekinthették a van Gogh-kiállítást, Strakovits Tamás műgyűjtő rendhagyó tárlatvezetést tartott a főúri enteriőrben, bárki barokk ruhát ölthetett, Máté Balázs, a Bakonyi Denevérvédelmi Alapítvány munkatársa információkban gazdag előadást tartott a denevérekről, a program függönyhálós befogással ért véget a Várkertben. A kastély Glassl Dominik tűzzsonglőr látványos produkciójával búcsúzott az eseménytől. 

Fotó: Pápai Médiacentrum

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában