Hétvégi program- és túraajánló

2024.05.09. 14:00

Hova menjek május közepén a Bakonyban? 10+2 tipp Bodzanaptól országúti bringaversenyig

Bodzanap finomságokkal Jásdon, kastélykápolna megáldása Csetényben, fülemüleséta és odúles a zirci arborétumban, a zeneakadémia végzőseinek koncertje a Bakony fővárosában, lovasfarm bejárása Tündérmajorban, üveghutás ősök utáni kutatás Lókúton, hódnyomkeresés a Cuha mentén, őskarszt katlanjának bejárása és drukkolás a 82-es főúton száguldó bringaverseny mezőnyének – bakonyi programokat ajánlunk a május közepi hétvégére.

Rimányi Zita

1. Bodzanap Jásdon bodzás finomságokkal

A Bodzanapot a jásdi önkormányzat május 11-én, szombaton tartja meg a sportpályán. Már reggel elkezdődnek a programok zenés felvonulással, délelőtt lesznek gyerekeknek foglalkozások, játéklehetőségek. Délután a gasztrosátor várja az érdeklődőket. Helyieknek szerveznek főző- és sportversenyt. Sorban váltják majd egymást a fellépők a színpadon, este koncertet ad az Irigy Hónaljmirigy és a Bestiák. Lesz utcabál és tűzijáték. 

Bodzából lekvár, palacsinta, akár lekváros palacsinta – frissen nem lehet neki ellenállni, ha a jásdiak készítik
Bodzából lekvár, palacsinta, akár lekváros palacsinta – frissen nem lehet neki ellenállni, ha a jásdiak készítik
Fotó: Rimányi Zita/Napló

2. Kastélykápolna megáldása, kastélypince avatása a Bakonyban

A csetényi Holitscher-kastély felújított kápolnáját május 11-én, szombaton 13 órakor áldják meg, majd hálaadó szentmise lesz. Utána Holitscher Károly végső sírhelyét áldják meg a kápolna mellett, róla nevezték el a kastélyt. Ünnepi beszédek hangzanak el, kulturális műsor következik. Majd a kastélypincét adják át kiállításmegnyitóval, koncerttel, táncházzal. 

3. Madaras programok az arborétumban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém vármegyei helyi csoportja megalakulásának 50. évfordulóját a Zirci Ciszterci Arborétumban ünnepli mindenféle madaras programmal május 11-én, szombaton 15 órától. Lesz játék, kvíz, bemutató madárgyűrűzés egészen 18 óráig, majd egy fülemüleséta zárja a rendezvényt. 

4. Odúfigyelés ornitológussal

Madárodú-figyelésre és kihelyezésre hívja az érdeklődőket az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, a programot múzeumpedagógiai feladványok egészítik ki. A Zirci Ciszterci Arborétumban tehetnek sétát az érdeklődők – Kovács Attila ornitológus lesz a túravezető – május 11-én, szombaton 10 és 12 óra között a madarak és fák napja apropóján. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

5. Diplomakoncert műsora a Bakony fővárosában

Borsos Dominika (harmonika) és Muhari Eszter (zongora) klasszikus zenei koncertet ad május 11-én, szombaton 17 órától Zircen, a Békefi Antal Városi Könyvtár klubtermében. A zeneakadémiai végzős hallgatók diplomakoncertjük műsorát adják elő. A részvétel ingyenes.

6. Bringás száguldás a 82-es főúton – változik a rajt helyszíne

A Magas-Bakony legszebb részein halad majd el a hazai kerékpárversenyzők legjobbjainak mezőnye és a Zircről induló, majd oda visszaérkező futam kétségkívül jót tesz a bakonyi kisváros és a biciklisport hírnevének, népszerűsítésének. Ám a környékbelieknek és a Balatonról hazafelé tartóknak nagy biciklis forgalomra, lezárásokra, korlátozásokra kell számítaniuk a 82-es főúton is. Drukkolhatunk a versenyzőknek, ám változik az eredeti terv: nem az Alkotmány utcában lesz a rajt, hanem a városházánál.

Lókúton az üvegfújás hagyományát családtörténeti kutatások és bemutatók révén is őrzik
Lókúton az üvegfújás hagyományát családtörténeti kutatások és bemutatók révén is őrzik
Fotó: Rimányi Zita/Napló

7. Hutások nyomában

Hutások nyomában címmel tartanak családtörténetkutató oktatást Lókúton május 11-én, szombaton 10 órától a közösségi színtérben. Ezen a szombaton várják a családjuk története iránt érdeklődőket Lókútra.
A Hutások nyomában elnevezés Lókút és a régió kutatásának címe. A cím onnan jött, hogy kiemelten kutatják az egykori üveghutások történetét. Természetesen a Bakony, Veszprém vármegye családjainak kutatásáról is szól ez a szombat. Mi várható? Oktatás a családfakutatás online lehetőségeiről, műhelymunka a családjukat kutatóknak, nevek, helyek, kutatási tapasztalatok megosztása. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

8. Esküvői nyílt nap a Tündér Farmon

Esküvői nyílt napot tart a Zirc-Tündérmajorban lévő Tündér Farm május 12-én, vasárnap 15 és 18 óra között, többek közt helyszínbejárási, kóstolási lehetőségekkel. 

9. Vendégségben Júliánál – időszaki kiállítás

Megnyílt a zirci Reguly-múzeumban a Vendégségben Júliánál című időszaki képzőművészeti kiállítás, amelyen láthatóak Bér Júlia grafikus- és festőművész legkiemelkedőbb alkotásai. A tárlat május 16-ig megtekinthető.

A szombat délelőtti zirci piac sok hely- és környékbeli kedvelt hétvégi programja lett az elmúlt két évben
A szombat délelőtti zirci piac sok hely- és környékbeli kedvelt hétvégi programja lett az elmúlt két évben 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

10. Ferenc-napi piac Zirc központjában

A zirci vásártéren várják az érdeklődőket május 11-én, szombaton 8 és 12 óra között a Ferenc-napi piacra, az árusok, a helyi termelők, a kézművesek szívvel-lélekkel készült termékeket, terményeket kínálnak. 

Túraajánló

A tési szélmalom és a kovácsműhely is bezárt átmenetileg

A tési szélmalmok felújítása elkezdődött és várhatóan három hónapig zárva lesznek, azaz nem látogathatóak.

Hódnyomokat fedezhetünk fel Zirc közelében a Cuhán
Fotó: Rimányi Zita/Napló

1. Hódnyomokat kereshetünk a Cuha mentén

Hódnyomokat kerestünk a Cuha völgyében, a Zircről Porva-Csesznek vasútállomásra vezető turistaúton, és találtunk is, de ennél kedvesebb felfedezés volt számunkra a bakonyi patak által kialakította plázs, a szív alakú kaput formáló virágzó faágak látványa, az utunkat kísérő, nyugtatóan ható csobogás. Követhetik a példánkat és a bakonyi vasút sínpárját, a Cuha medrének kanyargását.

Amerre a polányi pulipár, Pite és Vacak jár a gazdijaival kirándulni, oda nekünk is érdemes elmenni
Amerre a polányi pulipár, Pite és Vacak jár a gazdijaival kirándulni, oda nekünk is érdemes elmenni 
Fotó: Dávid Barbara / Forrás:  Olvasó

2. Pite és Vacak ajánlja 

"Hűsítő programban volt részünk. Meglátogattuk a Déli-Bakonyban található Úrkút páratlan geológiai csodáját, a Csárda-hegyi őskarsztot. Itt 1917-ben szén után kutattak, de helyette az ország legnagyobb mangánérckészletét találták, melyet 1918-tól bányásztak. A terület 1951 óta védett, s hogy a termelés során fokozatosan felszínre bukkanó százmillió éves őskarsztot minél jobban megóvják, kézi, külszíni fejtéssel dolgoztak. Ma már nem folynak itt munkálatok, a rekultivált területet szinte teljesen visszahódította a természet. Mohák, páfrányok s rengeteg védett növény él a sziklafalakon s a legalsó, pici katlanrészben, ahova szinte el sem jut a napfény. Ezért is van sajátos mikroklímája: jó pár fokkal hűvösebb van itt, mint odafent, s nagyon magas a páratartalom. Lenyűgöző ide a lejutás a régi fa lépcsősoron. Bizony már erősen korhadásnak indult ez a lépcsőzet, mi mégis ezt használtuk, mert az új acéllépcsősor rácsozott lépcsőzetére ráállni a kutyamancsnak elviselhetetlenül kellemetlen. A katlanból visszatérve a felszínre körbejártuk a tanösvényt, ami a töbör peremén körbekerüli az őskarsztot. Az őskarszt, melyet 2013-ban az év földtani értékévé választottak, szabadon látogatható reggeltől sötétedésig.  Buzdítunk mindenkit, hogy látogasson el ebbe a csodavilágba! Amíg erre sor kerül, azt kívánjuk mindenkinek, hogy a csoda a mindennapjainkba is lopózzon be minél gyakrabban! Szeretettel: Pite, Vacak" – írta nevükben gazdijuk, Dávid Barbara.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában