2024.02.18. 20:00
A Bakonyból érkezett, a Bakonyba került vissza a cifraszűr
A Szentgáli Kurázsi Alapítvány sikeresen pályázott korábban a Nemzeti Kulturális Alap Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózata programba, melynek támogatásával gazdag rendezvénysorozatot valósítottak meg tavaly Szentgáli Kultúrpajta néven. Ennek folytatásaként készült el az 1896-os világkiállításon szerepelt szentgáli cifraszűr rekonstrukciója, melyet február 17-én mutattak be a településen.
A szentgáli cifraszűr a Bakony legtechnikásabb darabjának nevezhető – mondta el Soós Margit
Fotó: Benkő Péter
A cifraszűr rekonstrukcióját Soós Margit népi iparművész készítette, aki az ünnepségen lapunknak elmondta, a bakonyi kultúrkincs eredetijét a Néprajzi Múzeumban őrzik, s évekkel ezelőtt kapta azt a felkérést, készítse el az eredeti hű másolatát.
– A most elkészült és bemutatott cifraszűr-rekonstrukció anyagában, technikájában, mintáiban, az ujjak lezárásában teljesen azonos az eredetivel. Házi szőtt posztóból készült bő három hónapon át, napi tizennégy-tizenhat órás munkával.
A népi iparművész hozzátette, a legnagyobb kihívást az egykori technika megfejtése, ennek mai megoldhatósága jelentette számára. A szentgáli cifraszűr a Bakony legtechnikásabb darabjának mondható, tekintve a hímzését, a rátéteket, melyeket együtt készítve alkalmazott Soós Margit, aki egyedül, kézi munkával alkotta meg a rekonstrukciót, mely így teljesen hiteles.
Bodor Dezső Károly a Szentgáli Kultúrpajta rendezvényeit magánszemélyként támogatta. Az ünnepélyes bemutatón elmondta, Csíkszentdomokoson járva sikerült szereznie posztóanyagot, s akkor határozta el, a cifraszűrt Szentgálon kell látniuk a szentgáliaknak, hiszen a darab egy „költemény”, bizony, ebben jártak őseink.
– Ezek a dolgok kapaszkodót adnak a mai, összezavart világban, hogy legyen egy határozott képük az embereknek önmagukról. Ha erre és az egyéb örökségeinkre ránézünk, érezhetjük, van mihez igazodni – hangzott el.
Az eseményen alkalom nyílt bárkinek magára ölteni és kipróbálni a szentgáli cifraszűrt.