Közös előadás

2023.11.19. 07:00

Szenzáció, ováció, pankráció – négy bakonyi falu együtt a színpadon (képek, videó)

Szenzáció, ováció, pankráció – a mesélő segédje így jelentett be egy humoros jelenetet, de már ettől és szinte percenként dőltek a nézők a nevetéstől a borzavári előadáson. A bolhabőr cipő című mesejátékot négy bakonyi falu itt állította színpadra.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita 

– Biztos vagyok benne, hogy a mai előadás derűt csal a lelkekbe – vezette fel Dombi László borzavári polgármester a művelődési ház csurig megtelt termében a mesejátékot, és bizony már előtte látszott, hogy így lesz. Az öreg király pomponos papucsába bújt, komótosan lépdelő szereplőt még kezdés előtt is biztatták ismerősei. A határozott feleségét alakító hölgy inkább a nézőkre mosolygott a színpadról, urának jórészt dirigált. Lányuk közben zokogott, pedig jelmeze, hosszú haja miatt a királylány bőrébe bújt színjátszónak már a sminkelése közben több rajongója akadt a csöpp, copfos lányok körében. Hiába persze a hódolat, ha a történet szerint kimúlt kedvenc pocokfélesége, és szülei az óhaja ellenére nem holland törpenyulat, hanem kérőket szántak neki. Egy perc alatt hármat kidobott, jó, hogy előtte egyet azért énekelhettek. A hangszerrel felszerelt mesélő szintén próbálkozott a hangképzéssel, de úgy tűnt, egészen apró segédjének ez jobban megy, legalábbis a darab előírása szerint, s a dalolásnak csak nagy jóindulattal nevezhető intermezzók szintén vidám perceket szereztek a nézőknek. Elismerést érdemel a gitárral fellépő színjátszó, akárcsak társai.

Keresztes Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színésze szakmai tanácsadóként segítette a próbafolyamatot. A darab szövegéről, a cselekménybe szőtt borzavári részletekről még szeretnénk majd külön cikkben írni. A bolhabőr cipőnek ez a színpadra állítása része négy bakonyi falu – Borzavár, Bakonynána, Jásd és Nagyesztergár – közös projektjének, a Bakonyi Ablaknyitogató Pajtaprogramnak, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogat. A kistelepülések kapcsolatát szerették volna bővíteni így, erősíteni a találkozási pontokat. Az együttműködést az a projekt alapozta meg, melynek során ugyancsak EKF-pályázat támogatása révén a múlt évben ezekben a bakonyi falvakban kutatók segítették a helyi értékek újrafelfedezését. A Bakonyi Ablaknyitogató keretében pedig idén Nánán korábban népdal- és néptánckörök találkozóját tartották meg, Esztergáron a történelem, az irodalom és a képzőművészet szemszögéből mutatták be pályázók a Bakonyt, és lesz majd egy rendezvény, ami a jásdi hordozható Mária-szobor új öltözetéről, szakrális örökségünkről szól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában