Hagyomány felélesztve

2023.09.19. 20:00

Szüreti mulatság Borsosgyőrön

Egy 11 éve elfeledett hagyományt élesztettek fel a településrészen, 2012 után ugyanis ismét szüreti felvonulást rendeztek. Az eseményt a felvonulás mellett bor- és pálinkakóstolás, előadás és bál is színesítette.

Haraszti Gábor

Elfeledett hagyományt élesztettek újra Borsosgyőrön

Forrás: szervezők/Heizler-Magyar Szilvia

A Borsosgyőri Családi Közösségi Klub és a nyugdíjas csoport vezérletével az egész településrész megmozdult annak érdekében, hogy hosszú évek után ismét egy kiváló hangulatú, tartalmas, önfeledt napot tölthessenek együtt kicsik és nagyok. A reggeli traktoros ébresztőt követően kora délután a labdarúgópályán gyülekeztek a lakosok, akik a felvonulás kezdete előtt egy bortörténeti előadást is meghallgathattak, melynek keretében Pusztainé Becskereki Virág a borászok hagyományairól és a borfogyasztás kultúrájáról beszélt. A menetben sokan vettek részt, a vidám társaságot a helyiek finom ételekkel és italokkal várták a házak előtt.

A rendezvényre Áldozó Tamás is ellátogatott, aki köszönetet mondott Balogh-Gancz Renáta fő szervezőnek. Pápa polgármestere arra biztatta a közösség tagjait, hogy más alkalmakkor is álljanak az önkéntesek mellé, ebben az esetben pedig sok dolgon lehet változtatni, új programokat életre hívni.

Az egész településrész megmozdult
Fotó: szervezők/Heizler-Magyar Szilvia

– Pápa a somlói bor városa, és mivel Borsosgyőr Pápa része, így mondhatjuk, hogy Borsosgyőr is a somlói bor települése – fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Unger Tamás alpolgármester, a Somlói Borrend elnöke. – Az én őseim mindig azt mondták, hogy háromfajta bor létezik: a jó bor, a még jobb és a saját, ami a legjobb. Utóbbit azért nevezzük így, mert úgy készítjük el, ahogy mi szeretjük.

Balogh-Gancz Renáta a programmal kapcsolatban elmondta, sok pozitív visszajelzést kapott, többen már most jelezték, hogy a jövő évi szervezésben szeretnének segíteni. Legközelebbi rendezvényük a Márton-napi lámpás felvonulás lesz, melynek keretében kézműves délutánra várják a gyerekeket, a templomban felelevenítik az ünnep történetét, és mindenkit meginvitálnak egy teára, forralt borra, zsíros kenyérre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában