Zene

2023.09.03. 18:00

Pueri Cantores kórustalálkozó Veszprémben a békéért is

Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó helyszíne lesz Veszprém szeptember 28. és október 1. között. A Veszprémi Főegyházmegye az Európa Kulturális Fővárosa évad támogatásával szervezi meg a programot, amelyen 15 kórus és közel 600 gyermek vesz majd részt.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Vikman Pál, a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa komolyzenei programmenedzsere az ennek kapcsán rendezett sajtótájékoztatón elmondta, mélyen gyökerezik a kórusélet az európai kulturális hagyományban. – Az antik rómaiak zenéje hangszeres zene volt, amitől a keresztények el akartak határolódni, lévén az énekes hagyományokat követték – mondta. – Még a középkorban is egyetlen hangszert használhattak csak a liturgián. A Pueri Cantores viszont nemcsak éneklést jelent, hanem egy imát is, mégpedig a békéért való imát. Hogyha imádkozunk valakiért vagy éneklünk valakikért, akkor az a törődés egy nagyon fontos formája. A mai világban pedig az egyik legnagyobb hiánycikk a törődés – fogalmazott Vikman Pál.

Loószné Dömötör Enikő, a Veszprémi Érsekség irodavezetője, a fesztivál egyik főszervezője szerint a Veszprémi Egyházmegye nagyon fontosnak tartja a kultúra ápolását, mindazt, amit eleink hagytak ránk. – Mindennek elengedhetetlen része a keresztény kultúra, hitünk gyakorlása – mutatott rá. Szeretnénk, ha ez nem lenne szétválasztható fogalom a hétköznapjainkban, tette hozzá. 

A Padányi Kórus vezetője, az esemény egyik főszervezője Hutvágner Erika kijelentette: az idei veszprémi kórustalálkozók közül az emeli ki rendezvényüket, hogy egyházi zenével együtt énekelnek és együtt imádkoznak, az imádságokat felajánlják másokért, és a békéért. Külön koncerten fognak énekelni, de egyénileg is bemutatkoznak a kórusok a város templomaiban

– Ez a békeprogram nagyon fontos része a Pueri Cantores szövetségnek – tette hozzá. – A világháború után szerveződött mozgalom egyik fontos gondolata, hogy gyermekek imádkoznak és énekelnek, amivel a békét szeretnék elősegíteni – jegyezte meg.  

Zsilinszky Cecília, a Főszékesegyház énekkarának vezetője, az esemény főszervezője úgy nyilatkozott, nehéz meghatottság nélkül beszélni, hiszen hosszú évek munkája és álma válik valóra számukra szeptember végén a fesztivállal.

– A szombati napon fúvószenekari kísérettel, zászlókkal végigvonulunk a városon. A menet a Szent Imre térről indul, megkoszorúzzuk Szent Imre szobrát, feljövünk a várba, ahol szintén Szent Imrével találkozhatnak a fiatalok, ami különösen vallási szempontból fontos, hiszen ő az ifjúság védőszentje – mondta el a főszervező. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában