Kereszténység és építészet

2023.09.21. 17:30

Keresd a békét!

A Pannonia Reformata Múzeum is csatlakozott az Ars Sacra Fesztivál, a nyitott templomok napja, valamint a kulturális örökség napjai országos rendezvényhez, melynek keretében minden korosztály számára kínáltak tartalmas programokat.

Haraszti Gábor

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntőjében elmondta, a keresztény építészet igazodási pontot jelent számunkra

Forrás: múzeum

A kisgyerekes családokat interaktív tárlatvezetéssel várták, melyet Baráth Julianna lelkipásztor, hitoktató tartott a nemrégiben nyílt Evangélium 21 kortárs kiállításban. A tárlatban van olyan kép, amely magvakból készült, ehhez búzaszemeket tapinthattak a látogatók, de volt olyan műalkotás is, mely újrahasznosított anyagokból készült, ehhez is kaptak kézzel fogható támpontot a gyerekek – írja a pannoniareformata.hu.

Keresd a békét! Ez az Ars Sacra Fesztivál idei mottója, s ehhez kapcsolódott a PRaktika foglalkozás is, melynek során ezúttal egy galambot, a Szentlélek és a béke szimbólumát készíthették el az érdeklődők egy szép ajtódísz formájában.

A rendezvényen Vasáros Zsolt Ybl-díjas építész, egyetemi tanár tartott előadást Kereszténység és építészet címmel
Forrás: múzeum

A rendezvényen Vasáros Zsolt Ybl-díjas építész, egyetemi tanár tartott előadást Kereszténység és építészet címmel, nemzetközi kitekintéssel az Ótemplomban. Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntőjében elmondta, a keresztény építészet igazodási pontot jelent számunkra, hisz ahol templomot látunk, ott tudjuk, hogy otthon vagyunk, a saját kulturális terünkben, amit meg kell védenünk.

Vasáros Zsolt előadásában elmondta, a negyedik századig a keresztény istentiszteleteket ott tartották, ahol éppen akadt biztonságos hely. 380-tól, a kereszténység államvallássá válása után nem voltak meg azonnal az egyház építészeti keretei.  A pogány templomokat nem akarták használni, érdeklődésük a Római Birodalom olyan épületei felé fordult, melyek hatalmas közösségi terek voltak, szakrális tartalom nélkül. Ezek voltak az első templomok, de aztán természetesen elkezdődtek az építkezések és kialakultak a jellegzetes terek, igazodva az uralkodó építészeti, művészeti irányzatokhoz.

Az esemény sok érdeklődőt vonzott
Forrás: múzeum

Az építész végezetül beszámolt egy szíriai és egy mexikói munkájukról is, amelynek van magyar vonatkozása: Crac des Chevaliers egy keresztes lovagi erőd Szíriában, és a világon fennmaradt egyik legjelentősebb középkori hadi építészeti műemlék. A keresztes hadjáratok idején a johanniták főhadiszállása volt, II. András magyar király rendszeres adományával támogatta a vár kápolnájának építését és a vár védőinek ellátását, miután 1218-ban ott járt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában