Svájc a városodban

2023.09.21. 15:00

Európa és az EKF túlmutat az unió határain – Svájci Napok Veszprémben

Svájc és Magyarország az európai történelem fontos fejezeteiben osztozik, mindkét ország számára előnyös kulturális-gazdasági kapcsolatokat ápol.

Benkő Péter

Fotó: Fülöp Ildikó

A Svájc a városodban programsorozat célja, hogy az alpesi országbéliek megmutassák hazájuk kulturális, gazdasági, társadalmi aspektusait. A Svájci Nagykövetség Veszprém Város Önkormányzatával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekttel együttműködve szervezte szeptember 20-24. között a Svájci Napok Veszprémben rendezvénysorozatot.

Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete és Porga Gyula, Veszprém polgármestere szeptember 20-án közös sajtótájékoztató keretében nyitották meg az eseménysorozatot a Hangvillában. A nagykövetség egy, a fenntarthatóságról szóló kiállítással és egy interaktív fallal várta az érdeklődőket, mely Svájc politikai rendszeréről, uniós hozzájárulásáról, a kétoldalú kapcsolatokról tájékoztat. Az új Svájci-Magyar Együttműködési Programról szóló keretmegállapodás tavaly novemberi aláírása fontos mérföldkő volt a kiválasztott uniós országoknak nyújtott második svájci hozzájárulás megvalósítása felé, amely Svájc európai politikájának kulcsfontosságú eleme, célja a nagyobb kohézió és jólét Európában.

A nagykövet a megnyitón óriási megtiszteltetésnek nevezte, hogy az EKF részesévé válhattak. – Igen fontos, hogy Svájc megmutassa jelenlétét, bizonyítva Európa és Veszprém melletti elköteleződését. Jó lehetőséget ad a program bemutatni, mely kapcsolatok kötnek össze bennünket. Svájc az unió negyedik legnagyobb partnere, Magyarországgal igen szoros kapcsolatokat ápol, több mint száz éve erősek gazdasági együttműködéseink. A fenntarthatóság, a környezetvédelem terén mindkét államnak vannak problémái, ezért ezekről a kérdésekről kiemelten esik szó a rendezvényen. – Az EKF-val kapcsolatban Jean-François Paroz elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy érdekes, mindenki számára elérhető programokkal jöttek Veszprémbe.

Porga Gyula elmondása szerint az EKF során több uniós országot megismert Veszprém. – Nagyon örülök viszont a svájci nagykövet megkeresésének, hiszen az EKF-nek képviselnie kell nem csupán az uniós, de minden európai ország kultúráját, így e fantasztikus alpesi országét is. – A polgármester megköszönte a nagykövet személyes elköteleződését, jelenlétét, s elmondta, mivel több veszprémi középiskola diákjai vendégül látták, bízik abban, hogy a program után a két ország még közelebb kerül egymáshoz. Hogy ez mit jelent, az majd rajtunk és a részt vevő fiatalokon is múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában