Médialabor, artmozi és kiállítótér

2023.06.08. 11:30

A kultúra és a vizuális művészetek otthona lesz a Foton Audiovizuális Centrum

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

Ahogyan arról beszámoltunk, a város új kulturális létesítménye a veszprémi várban az egykori Simoga-ház barokk-kori melléképületében nyílt meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program fejlesztéseként. Az intézmény bejárásán Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) arról beszélt, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 egyik célkitűzése volt, hogy a város rozsdafoltjainak többségét megszüntessék, és olyan kulturális-művészeti funkciót találjanak ezeknek az épületeknek, amelyekkel hosszú távon fenntarthatók. Lamos Péter a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője elmondta, az épület a 18. században a Simoga-ház istállójának készült. 1985-ben bővítették, majd a Várkert étterem működött benne, hosszú évek óta azonban már üresen állt, állaga leromlott. A kivitelező 2022 júliusában vette át a munkaterületet, a beruházás összköltsége 2,5 milliárd forint volt, amellyel az EKF-beruházások közül ez volt a harmadik legnagyobb volumenű. Zugschwert Szabolcs, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. projektkoordinációs vezetője elmondta, a Foton üzemeltetését nem városi intézmény, hanem a pályázaton győztes Várkultúraplusz Kft. végzi. 

A földszinten lévő vendéglátóegység akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók helyszíneként is hasznosítható, valamint képzőművészeti és fotókiállítások megrendezésére is alkalmas. Szántó Viktória, a Várkultúraplusz Kft. programigazgatója elmondta, a moziteremben filmvetítéseket tartanak, de a helyiség kisebb színházi előadásoknak és koncerteknek is otthont ad majd. Elhangzott, a moziteremben eredeti nyelven tartanak majd rendszeresen filmvetítéseket, bemutatva az európai és hazai filmek legjavát. A terem a legkorszerűbb hang- és vetítőberendezéssel működik. Az épületben emellett irodalmi programok, képzőművészeti kiállítások és workshopok egyaránt lesznek. 

Az alagsorban kapott helyet a f|x|r médialabor, amelyet a Művészetek Háza működtet majd Áfrány Gábor szakmai vezetésével, a laborban elsőként Navratil Judit tart workshopot a jövő héten. Lamos Péter kiemelte, az épület valamennyi szintje akadálymentesen megközelíthető. A beruházás részeként az épület udvarai is megújultak: a Jókai utca felől egy pihenőkert létesült fűszernövényekkel, míg a Tűztorony udvara szabadtéri vetítésekre, könnyű- és komolyzenei koncertek megrendezésére lesz alkalmas. A beruházás részeként megújult a gyilokjáró is, és elhangzott az is, rövidesen a Tűztorony is újra kinyit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában