Bábok kicsiknek, nagyoknak

2023.05.05. 09:00

Gyermek bábcsoportok varázsolnak elbűvölő mesevilágot Veszprémben

Kesztyűsbábok mellet árnyjátékok és élőszereplős bábjátékok, illetve óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, koncertek, tűzszínház és interaktív játékok várják a színes és izgalmas, tehetségeket és értékeket felvonultató, nagyszabású Bűvös Bábos Fesztivál alkalmával Veszprémben 2023. május 11. és 14. között.

Cseh Zoltán

Gazdag programkínálat garantálja, hogy mindenki találjon magának érdekes elfoglaltságot

Forrás: szervezők

A Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója a bábjáték műfajának sokféleségét és komplexitását hivatott bemutatni az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, melyen a legfiatalabb csoport egy közeli óvodából érkezik, mellette összesen 5 ország, 28 gyermek bábcsoportja mutatkozik be mintegy 400 főt felvonultatva. Vármegyénként egy, Veszprém vármegyéből további négy, valamint a határon túli magyarlakta területekről – Farkaslaka, Dunaszerdahely, Lendva, Bácskossuthfalva és Bácsgyulafalva településekről – öt amatőr gyermek bábcsoport lép színpadra.

A fesztivál elsődleges célkitűzése, hogy az amatőr bábjátszás gazdag hagyományait átörökítse, valamint a gyermek bábosok számára rendszeres találkozási és bemutatkozási lehetőséget biztosítson. A kezdeményezést azzal a  hagyományteremtő céllal hívták életre a szervezők, hogy Veszprém ismét a bábjátszás egyik fellegvárává váljon.

A bábosok tavaly ősztől lelkesen készülnek a különböző meséket és történeteket bemutató produkcióikra. A játékokban többféle bábtechnikát alkalmaznak a csoportok, így a kesztyűsbábok mellet árnyjátékot és élőszereplős bábjátékot is láthatnak a nézők. A fellépő gyermekek kreativitását és előadásait szakértő zsűri véleményezi majd, akik értékelésükkel, javaslataikkal segítik a csoportok további munkáját.

A bemutatók nyilvánosak, de emellett változatos programokkal várják az érdeklődőket Veszprémben három helyszínen: Veszprém Agórában, Veszprém belvárosában és az újonnan átadott ActiCity-ben. Lesz óriásbábos felvonulás, bábos flashmob, különböző koncertek, tűzszínház és interaktív játékok. 

További részletek elérhetők a fesztivál weboldalán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában