Színházi nevelési előadás

2023.02.28. 09:00

A mese és a realitás mezsgyéjén

Interaktív foglalkozáson vehettek részt a pápai Türr István Gimnázium és Kollégium negyedik és ötödik osztályos tanulói. A színházi nevelési előadáson a diákok a győri RÉV Színház művészei segítségével a valóság és a képzelet határait feszegették.

Haraszti Gábor

A színészek együtt játszottak a diákokkal

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A társulat 2006-ban alakult, 2012-től leginkább színházi nevelési előadásokat készítenek, Pápán is többször felléptek. A mostani alkalmon a RÉV Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és az FAQ Színház koprodukciójában megvalósuló Mezsgye című darabjukat adták elő, amit 118. alkalommal játszottak.

- A történet egy osztályról szól, ahova érkezik egy fiú, aki elmeséli, hogy furcsa dolgok történnek az iskolában, mert az igazgatót megszállta egy kobold, ő maga pedig egy tündér. Azt vizsgáljuk, hogy ezt a történetet ez a korosztály meseként vagy realitásként értelmezi - mesélte Balla Richárd, a társulat vezetője. - Nyolc éve játsszuk már ezt az előadást, a fogadtatás vegyes, vannak szkeptikusok és olyanok is – szerencsére ők vannak többen –, akik benne vannak a játékban. Tantermi színházi előadásunknak a diákok maguk is részeseivé válnak, és olyan eseményeket élhetnek át, melyekben nincs élesen meghúzott határvonal valóság és képzelet között. Ahogy megyünk a történettel és a szereplőkkel, kiderül, hogy az iskola bőven rejteget talányokat, meggondolandó helyzeteket. Akárcsak a mesebeli sűrű sötét erdő. A fák között beszűrődik a fény: egy tisztáshoz érkeztük. Ott van, ezért látjuk. Látjuk, ezért ott van. Vajon azért hiszünk benne, mert valóságos, vagy azért valóságos, mert hiszünk benne? - tette fel a kérdést a társulatvezető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában