Csoportos kiállítás rendhagyó helyszínen

2022.11.01. 07:00

Művészet a környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében Veszprémben

Üres üzlethelyiségben nyílt kiállítás fiatal képzőművészek alkotásaiból a napokban a megyeszékhelyen.

Marton Attila

20221028 Veszprém Kiállítás a fenntartható művészet jegyében, melyet a Balaton Plazában nyitottak meg. Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

 

A Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű programban fiatal alkotók vettek részt a nyáron a Káli-medencében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával. A Balaton Pláza egyik üres üzlethelyiségében nyílt tárlaton a művésztelepen és rezidenciaprogramban készült munkákból látható válogatás. Porga Gyula polgármester (Fidesz–KDNP) köszöntőjében arról beszélt, a Tiszta Balaton, tiszta művészet projektben az Európa Kulturális Fővárosa program esszenciája jelenik meg azzal, hogy a térséghez kötődik, kiemelt szerepet kapnak benne a fiatal alkotók, valamint a kultúrát a lehető legközelebb viszi az emberekhez azzal, hogy egy bevásárlóközpontban kapott helyet a kiállítás. Erdélyi Szabolcs, a programot szervező HybridCycle ügynökség vezetője elmondta, a programot tavaly indították útjára azzal a céllal, hogy a régióban élők és idelátogatók számára a képzőművészet eszközeivel szemléltessék a hulladék újrahasznosításának lehetőségét. Hozzátette, minden kiállított műtárgyban megjelenik az a gondolat, hogy a túlfogyasztással és a nem megfelelő hulladékkezeléssel terheljük a környezetet. A program keretében a fenntarthatóság és az újrahasznosítás kiemelt szempont volt, az alkotások egy része hulladék felhasználásával készült. Ilyen például a kiállítótér közepén látható szobor is, amelyet a Balaton Bútorgyárban keletkezett fahulladékból építettek az alkotók Békési Ervin szobrászművész koncepciója alapján. A projektben készült alkotások a régió több településén lesznek láthatók szabadtéri kiállításon a közeljövőben. A bevásárlóközpontban nyílt tárlaton Kusovszky Bea, László-Kiss Dezső, Hatala Péter képzőművészek, Selyebi Dániel grafikusművész, Végh Júlia festőművész és Tihanyi Anna fotóművész alkotásai láthatók. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában