Kávézóval gazdagodott a Reguly-múzeum

2022.06.26. 20:00

Rácsodálkoztak a gyerekek a Bakony-kutatás kincseire

Nem gondoltam, hogy ennyire érdekesek a múzeumi látnivalók, gyakrabban megnézhetnénk ezeket! – mondta egy édesapa a feleségének, miközben a velük lévő két iskoláskorú fiú élvezte a látnivalókat, a mamutcsontvázakat, a régi plakátokat, könyveket, rácsodálkoztak egy-egy kódex szépen megrajzolt betűjére és az üvegfal mögötti kristályokra, lelkendezve beszéltek azokról egymásnak és a felnőtteknek.

Rimányi Zita

Karonülőknek is megmutatták szüleik az ötven esztendeje megnyitott zirci természettudományi múzeum érdekességeit Fotók: Rimányi Zita/Napló

Zircen szombaton este megtelt a város főtere és annak környéke, egyik intézményből a másikba sétáltak a családok a Múzeumok Éjszakáján. Az országos rendezvénysorozat keretében többek közt a ciszterci műemlékkönyvtárát lehetett megtekinteni. Az apátság épületében lévő természettudományi múzeum tárlói előtt pedig szüleik egészen kicsi gyerekeknek is meséltek a bakonyi növény- és állatvilágról. Játéklehetőségeket kínált az alkotóház is és ezúttal nem délelőtt, hanem este tartották meg közelében a termelői piacot, többen válogattak a standoknál, gyönyörű cukkinik kerültek a kosarakba. 

Ünnepségeknek szintén tanúi lehettek az érdeklődők. A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumában 50 év a Bakony szívében címmel rendeztek tárlatot, képes tablók révén lehet bepillantást kapni az intézmény fél évszázados történetébe. A megnyitón Kutasi Csaba igazgató és Kasper Ágota nyugalmazott igazgató idézte fel, hogy hazánk egyetlen vidéki természettudományi múzeuma 1972-ben nyitott meg, és létrejöttéhez jelentősen hozzájárult az 1962-ben kezdődött Bakony-kutatás. Termeiben többek közt láthatóak a természet ékszerei, azaz az ásványok, közelükben a rovarok, a trófeák és a jégkorszaki óriások, Tonna és Mázsa, pontosabban két mamutcsontváz. A múzeum feladata a kezdetektől nem változott: ma is a Bakonyt igyekeznek szakemberei jobban megismerni és megismertetni. Fontos feladatuk az értékek bemutatása mellett a gyűjtés, a tudományos feldolgozás. 

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban pedig a múzeumi kávézó megnyitása alkalmából mondott beszédet Ottó Péter polgármester. Beszélt arról, hogy így Zirc központjában az intézmény belső udvarának terasza sokak törzshelye lehet, ahol hársfák árnyékában oldott hangulatban társaloghatnak, s mivel ezzel a találkozóponttal, közösségi helyszínnel gazdagodott a Reguly, még több kulturális rendezvény otthona lehet. Azokból egyébként eddig sem volt hiány, a Múzeumok Éjszakáján például először tekinthették meg itt a látogatók a Vámbéry Ármin keletkutató személyiségét, munkásságát bemutató kiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában