Alkotóház

2022.03.25. 11:30

Szellemi és természeti értékek találkozása Tihanyban

Illyés Gyula költő, író egyik állócsillaga a 20. század magyar irodalmának, ő volt az utolsó olyan alkotó, aki a briliáns tehetségen túl sziklaszilárd erkölcsi irányt mutatott, hangsúlyozta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos a Tihanyi Alkotók Háza átadásán tegnap, melyen részt vett Illyés Mária, a híres személyiség lánya is.

Kovács Erika

Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, Tósoki Imre polgármester, Kodolányi Judit, Illyés Gyula unokája és L. Simon László főigazgató, miniszteri biztos szalagátvágással adta át a Tihanyi Alkotók Házát Fotó: Penovác Károly/Napló

Az épületben a 20. század közepén a településen élt, ott alkotó művészeket mutatják be. A házban A belső emigráció évei címmel kiállítást is megnyitottak. Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő méltatta a művészeket, akiknek Tihany egy nehéz történelmi helyzetben menedéket, gyönyörű befogadó környezetet jelentett. – Abban bízom, hogy a ház békés otthonként ma élő művészeknek is helyet biztosít – mondta Kontrát Károly. 
 

L. Simon László főigazgató Illyés Gyulát méltatva kiemelte, rajta kívül nem nagyon lehet említeni olyan magyar írót, akinek a műveiből ennyire összetetten lehetne megérteni az adott korszak magyar politikai, kulturális viszonyait. Illyés vallotta: az igazság értelmezése, bemutatása a művészek feladata, kötelessége. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

Tósoki Imre polgármester felidézte, hogy akadályokkal teli út vezetett az átadásig. A mostani helyen magántulajdonban lévő, leromlott ház állt. A Petőfi utcában évtizedek óta üresen állt a vályogház, melyet Illyés Gyula adományozott az önkormányzatnak. Egyeztetések után megnyílt a lehetőség az épület átalakítására, amit a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program pályázatával megvalósítottak. 

– Tihany mindig is büszke volt az itt élő, nyaraló művészeire, akiket megfogott a félsziget vonzereje, a Balaton, a falu gazdag történelme, kultúrája. Amit ők adtak, beépült Tihany múltjába, kultúrájába – mondta a polgármester. 

Forrás: Kovács Erika/Napló

Kodolányi Judit, a ház és A belső emigráció évei című kiállítás szakmai kurátora, Illyés Gyula unokája kiemelte: a félsziget számára nevezetes esemény és lehetőség a ház megnyitása. – Cél, hogy széles körben bemutassuk a község múltjának egy különleges szeletét, hogy minél többen megtalálják a kapcsolatot a kultúrával, múlttal, megéljük és élővé tegyük azt – mondta. Megjegyezte, a mostani kiállítás a hely kultúrtörténetének eddig kevésbé ismert részét mutatja be. A Tihanyi-félsziget a 20. század közepén sok olyan jelentős írónak, költőnek, képzőművésznek adott otthont, akinek a neve hazánkban, de külföldön is ismerősen cseng. Az 1930-as évektől kezdve öt évtizeden át kitűnő művészek sora találta meg Tihanyban második otthonát. A kiállítás ezen alkotók műveiből ad ízelítőt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában