Jó ütemben halad a rekonstrukció

2021.08.09. 11:30

Helytörténeti gyűjteménnyel idézik meg a 20. század elejét a Szent Márk-házban

A Szent Márk-ház felújítása 2021 januárjában indult el. A Petőfi utcában már sok éve lakatlanul álló, utoljára 1904-ben felújított, romos épület megmentésének projektje a Népi építészeti program keretében elnyert pályázati támogatás segítségével valósul meg, Kiss György tulajdonos irányításával.

Molnár Sándor

Hartmann Antal polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Kiss György a Szent Márk-ház udvarán

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az elmúlt fél évben óriási változáson ment át az épület. Miután átvizsgálták a szerkezeti elemeket, lecserélték a tetőt, és újraépítették a kéményt. A házon belül is akadt bőven tennivaló a felújítás során. Orvosolni kellett a falak nedvesedése, dohosodása miatti problémákat, ezt vakolatcserével oldották meg. Közművesítették a házat, kiépítették a fűtési rendszert, és új elektromos hálózatot alakítottak ki. A rekonstrukció után már a kor követelményeinek megfelelő épület áll majd rendelkezésre.

A házat 1904-ben újították fel korábban, amiről a homlokzaton látható felirat is árulkodik
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Szent Márk-ház egy helytörténeti gyűjteménynek ad majd otthont. A népi építészetben csak tisztaszobának nevezett helyiségbe az 1900-as évek első két évtizedéből származó bútorokat, tárgyakat gyűjtenek össze a faluból. A szobában lévő fatékáról a homokfúvásos tisztítás során derült ki, hogy intarziás, így igazán különleges darabja lesz a kiállításnak. Az épület középső részének központi eleme egy eredeti, látványos, kormos szabad kémény, amely alatt megtalálható a felújított hasábkemence is. Ebben a helyiségben a helyiektől származó, korabeli konyhai eszközöket állítanak ki.

Kiss György a felújított hasábkemencénél, a kormos szabad kémény alatt
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az előtérben lévő falszekrényeket meghagyják, és ezekben az építkezés során előkerült dolgokat, például cseréptöredékeket vagy egy régi tűzvész során megégett gabonamaradványokat is kiállítanak. Egy üveges vitrinben a ház építéstörténeti anyagából is ízelítőt adnak, így látható lesz például az 1872-ből származó tulajdoni lap másolata. A közművesítés során a mostani padlószint alatt 30 centiméterrel megtalálták az itt épült legelső ház több falszakaszát is, amelyet megvilágítva, egy járható üveglap alatt szeretnének majd bemutatni. A falkutatók, művészettörténészek véleménye és a katonai összeírások, térképek szerint az első ház az 1700-as évek végén épülhetett itt, ezt támasztják alá a talált kötőanyagok, illetve vakolatrétegek is.

Hartmann Antal polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Kiss György a Szent Márk-ház udvarán Fotó: Molnár Sándor/Napló

A ház homlokzatát 1904-ben újították fel legutóbb. Az eltelt 117 év nem múlt el nyomtalanul, azonban sikerült megőrizni a ház falán az eredeti vakolatdíszeket, köztük egy magyar címer is látható, amelynek az az érdekessége, hogy egykori német lakosok helyezték el ott. A házat felújító akkori tulajdonos, Hartmann Ferenc monogramja is látható az épület homlokzatán, amelynek felújítása a napokban fejeződött be.

A pályázat keretében megvalósuló építési munkálatok befejezési határideje augusztus 31. A tulajdonos és a tervek megvalósítására létrehozott Szent Márk Egyesület az ősz folyamán megrendezendő német nemzetiségi napra szeretné szépen berendezni a tisztaszobát, illetve a középső helyiséget, a konyharészt.

Az előtérben lévő falszekrényeket meghagyták, és érdekes tárgyakat helyeznek majd el bennük
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Az 1740-es évektől kezdődően egészen az 1940-es évekig többségben volt a németség Márkón. Ez a kétszáz év természetesen jelentős helyet kap a helytörténeti kiállításon, ennek az időszaknak a tárgyi emlékeit, viseleteit szeretnénk felvonultatni itt, a Szent Márk-házban – nyilatkozta a Naplónak Kiss György, a felújítási projekt menedzsere.

A látványos eredeti gerendákat szépen rendbe hozták
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Hozzátette: a nagy múltú épület tetőterében egy kiállítóhely létrehozását is tervezik, ahol időszaki tárlatokon kortárs művészek alkotásait mutatnák be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában