A sümegi művelődési központ színpada, hang- és fénytechnikája is megújul

A Kisfaludy Sándor Művelődési Központ a tavaszi hónapokban több pályázatot is benyújtott, amelyek eredményei mostanra értek be. Erről Oszkai Réka intézményvezető tájékoztatta lapunkat.

Tóth B. Zsuzsa

A művelődési központ színpada is megújulhat hamarosan. A felvétel az augusztus 20-i ünnepségen készült

Forrás: művelődési központ

- Az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása program keretében két pályázatunk nyert. Az egyik projektben az előadói színpad és színpadtechnika felújítását terveztük, amely már nagyon időszerű feladat volt, mivel a színháztermünk színpada, illetve hang- és fénytechnikájának állapota az elmúlt évtizedek alatt a sűrű igénybevétel miatt komoly amortizáción ment keresztül. A technikai korszerűsítés lehetővé teszi, hogy igazán magas művészeti színvonalú produkciókat, neves, sikeres, hazai és külföldi fesztiválon, versenyen sikeresen szereplő, ismert és elismert hazai előadóművészeket hívjunk meg. Másik pályázatunk a kultúra és közösség – értékes előadói-művészeti projektek helyi szervezésére irányult. Célja, hogy magyar előadóművészek produkcióival lehetőséget adjunk a gyermekek, fiatalok, családok, hátrányos helyzetűek kulturális kincsekhez történő hozzáféréséhez, kulturális értékeink megismeréséhez. A projektben ezért olyan előadóművészeket szeretnénk meghívni városunkba, akiknek örül a közösség. A támogatás eredményeként terveink szerint rendezvényeinken fellép Kovács Kati énekesnő, a Bohemian Betyars, Turek Miklós Versszínháza, és természetesen nem felejtkeztünk el a helyi DWG zenekarról sem.

Nagy örömünkre az NKA által kiírt Állományvédelem, restaurálás, valamint állományvédelmi, restaurálási tevékenységhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzése című pályázatra benyújtott projektünket ugyancsak támogatták. A projektben a Kisfaludy-emlékházban lévő Céhzászló restaurálását céloztuk meg. A gyűjteményünk egyik értékes tárgya a sümegi fazekas céh 1841-ből származó zászlója, amit Patonai Ferenc fazekas adományozott a múzeumnak. A céhzászló városunk értékes helytörténeti emléke, sajnos azonban jelenleg igencsak rossz állapotban van. A közel 200 éves tárgy arra vár, hogy egy restaurálás során régi szépségét visszanyerje. Bár az összeg nem fedezi a teljes költséget, bízunk abban, hogy találunk további támogatókat, akiknek szintén fontos a települési értékek védelme, állagmegóvása mondta az intézményvezető. Hozzátette, hogy egy további sikeres pályázatnak köszönhetően úgynevezett Látópont lett a művelődési központ.

A művelődési központ színpada is megújulhat hamarosan. A felvétel az augusztus 20-i ünnepségen készült Fotó: művelődési központ

- A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület tagjának lenni rangot jelent. A helyi jó gyakorlatok, tapasztalatok átadása tudatosságot, átgondoltságot és felelős gondolkodást feltételez. Felkészültséget jelent csoportok fogadására, igény szerinti – az átadást segítő – programok szervezésére. Számos pályázatunk megvalósítási szakaszban van. A Helyi identitás programban még számos közösségi rendezvényt tervezünk, hamarosan megszervezzük Capári Róberttel együttműködve a Darnay Alkotótábort. Továbbá dolgozunk a Hungarikum II. ÉRTÉK-TÁRs – Értékek napja Sümegen című projekt megvalósításán. A Kubinyi Ágoston program 2020-as támogatásával a Kisfaludy Sándor Emlékház szakmai megújítása, a költő tárgyi és szellemi örökségének széles körű bemutatásához szükséges interaktív kiállító terek létrehozása IV. üteme is elkezdődött. A támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy fejlesszük az intézményeinket és színes programokat tudjuk biztosítani közösségünknek – mondta Oszkai Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában